Щороку в першій десятці Індексу сприйняття корупції ми бачимо одні й ті самі країни. І дуже ймовірно, що й у показниках за 2020-й вони не зміняться. Що їх об’єднує?

Спільним для країн, які успішно долають корупцію, є дотримання верховенства права, незалежність органів контролю та негативне ставлення суспільства до зловживання владою та публічними коштами заради особистої вигоди. Ці країни не тільки декларують свої прагнення до прозорості у владі, а й виконують їх.

Країни, які мають високі результати CPI, мають кращий контроль за фінансуванням передвиборчих кампаній та ширше залучення громадян у політичні рішення. Також вони зазвичай більш політично доброчесні. До речі, максимуму в 100 балів не досягала ще жодна країна.

Можна довго теоретизувати щодо історичного контексту та інституційної сталості європейських країн, але ми також маємо приклади стрімкого зростання СРІ у країнах, де раніше ситуація була гіршою. 

Наприклад, торік Вірменія додала до своєї оцінки +7 балів (всього в неї було 42). Після революції у 2018 році та формування нового парламенту, уряд рухається у напрямку вибудови антикорупційної політики. І якщо цьогоріч країна збереже динаміку, то вже матиме результат вищий за середній.

 

Перейдемо до тих, хто традиційно опиняється в кінці списку. Наприклад, у 2019 це були: Сомалі (9 балів), Південний Судан (12 балів) і Сирія (13 балів). 

Що ми регулярно чуємо про них? Це країни, у яких вже тривалий час нестабільна політична ситуація, військові конфлікти, а також, де уряди лише частково контролюють територію країни, тобто нерідко взагалі не можуть впливати на те, що там відбувається.

Примітно те, що країни з низьким CPI мають більш нерівномірний баланс сил, де уряди дослухаються лише до заможних або добре знайомих осіб та груп. Вони часто мають незбалансовану владу, яка залежить від чийогось капіталу. Для стримування корупції необхідно зменшувати вплив великих грошей на політику та забезпечувати включення різних зацікавлених сторін у прийняття рішень.

Варто розуміти, що виміряти реальний стан речей у такій сфері, як корупція, вкрай важко. Тому цей індекс показує нам саме сприйняття корупції в певній державі.

Відповідно, вищий результат однієї країни у порівнянні з іншою не означає, що в першій менше корупції, ніж у другій. Він вказує на те, що перша сприймається як менш корумпована.

 

Нагадаємо, вже у четвер, 28 січня ми дізнаємося про показники України в Індексі сприйняття корупції-2020. 

Оголошення даних відбудеться о 7:01. А потім ми з очільниками антикорупційних органів і експертами обговоримо результати й становище країни під час події “Індекс сприйняття корупції-2020: що ховається за даними?”.

Реєструйтесь тут, щоб першими дізнатися про інсайти заходу: http://bit.ly/CPI2020_registration