Понад 0,5 % падіння ВВП щороку — Київська школа економіки вирахувала потенційний вплив локалізації у сфері закупівель машинобудування на економіку України.

Експерти розрахували наслідки впровадження обмеження імпорту у сфері машинобудування за трьома сценаріями. Два з них — згідно з ініціативами Міністерства економіки та депутатів партії “Слуга народу”, а третій — за умови повного обмеження імпорту (не тільки в Prozorro). 

Якщо обмежити імпорт машинобудування у сфері публічних закупівель, втрати для економіки будуть становити від 0,54 до 0,57 % ВВП щорічно. Повна заборона може коштувати економіці понад 4,6 % щороку. Для порівняння ріст ВВП України у 2018 році становив 3,3 %.

Експерти КШЕ стверджують, що машинобудування — це чутлива зона. Насамперед, від неї залежні інші сфери, зокрема агропромисловість. Тому зміни в цій галузі суттєво впливають на інші. Частка імпорту машинобудування для різних галузей промисловості становить від 70 до понад 90 %. 

Обмеження імпорту негативно вплине на ВВП, оскільки знизить кількість пропозицій і підніме ціни. Водночас імпортні товари машинобудування не вийде оперативно замістити — українські виробники не можуть швидко почати виробляти техніку необхідної якості.

Міжнародна практика показує, що протекція в цій сфері невигідна для невеликих країн. Адже для розвитку сфери необхідні технології та великі інвестиції.

Це вже не просто політичні гасла — це ґрунтовні розрахунки. Однак, чи готова влада тепер вести справжні дискусії, чи буде артикулювати політичні меседжі?” — зазначив під час презентації виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик.

Нагадуємо, що Transparency International Ukraine та низка громадських організацій нещодавно закликали Уряд відмовитися від ідеї локалізації в публічних закупівлях.  

Варто зазначити, що впровадження локалізації також порушить міжнародні зобов’язання України. Це може призвести до різного роду санкцій. Дослідження Київської школи економіки не брало їх до уваги, отже відсоток втрат для економіки може бути ще вищим.

Детальніше з розрахунками, їхньою методологією і позиціями різних сторін можна ознайомитися за посиланням.