Львів став переможцем рейтингу 100 найбільших міст України, отримавши майже 60 балів зі 100 максимальних. Це одне з п’яти міст, якому вдалося отримати більше половини балів. Дослідження було проведене українським представництвом глобального руху Transparency International спільно з Інститутом Політичної Освіти. Топ-міст вибудували за 91 показником у 13 сферах, зокрема, бюджетуванні, землекористуванні, кадровій політиці, закупівлях, наявності онлайн-послуг та інших.

60 балів за прозорість виявилося достатньою для Львова, щоб вирватися у лідери серед міст України. Але за європейськими мірками місту є куди рости. Наприклад, у Словаччині, де проводився схожий рейтинг, міста-лідери сягали 70 і більше балів.

Найвищу кількість балів місто отримало у сферах землекористування – 8 балів, доступу та участі – 7,3 бали, а також у сфері комунальних підприємств – 7,2 бали. Це означає, що у відкритому доступі опубліковано перелік ділянок, пропозицій для інвесторів, генеральний план міста, детальні плани територій. Сайт міста містить майже всю необхідну інформацію про діяльність влади та бюджетування, у відвідувачів є можливість електронного звернення до конкретних комісій. Також у відкритому доступі є перелік всіх комунальних підприємств, є контакти інформація про послуги, документи, фінансові звіти та аудит низки підприємств. Окрім того, досить відкритими є сфери інформація про роботу органів місцевої влади –5,2 балів та закупівель – 4,5.

Утім, владі міста слід зосередити зусилля над роботою у сферах житлової політики, грантів та фінансів, соціальних послуг, кадрових питань та професійної етики. Вони отримали найнижчу кількість балів.

За словами керівниці проекту Transparency International Україна «Розбудова прозорості в містах України» Катерини Цибенко: «У лідера рейтингу прозорості є багато ефективних практик, які інші міста можуть переймати: це й дуже зручний сайт міськради, візуалізований бюджет, тематичні додатки до генплану міста, фото об’єктів нерухомості, зразки документів, графік аукціонів на сторінці управління комунальної власності, можливість написати електронне звернення до конкретної комісії. Але разом з тим, 59,7 балів зі 100 – це показник відносної прозорості, й ми закликаємо владу Львова підвищувати свої показники, користуючись нашими рекомендаціями».

Було виявлено, що особливості проведення закупівель у місті Львова визначаються дуже контрастними факторами. За словами Мирослава Сімки, голови правління Центру громадського моніторингу та досліджень: «Впровадження допорогових закупівель свідчить про прагнення Львова до відкритості, однак, одночасно відбувається і протилежний рух в частині збільшення винятків на які поширюються дані допорогові закупівлі.  Рівень проведення закупівель є достатньо високим, і ми не можемо казати про системні та масові порушення в тендерах, але, з іншого боку, ми бачимо відсутність реальної конкуренції та зацікавленості бізнесу в роботі з міською радою. Так само ми відзначаємо важливу роль комунальних підприємств монополістів в господарстві міста і, водночас, бачимо їхню закритість в частині відкриття публічної інформації про їхню діяльність».

«Експерти Transparency International Україна зробили ґрунтовну оцінку діяльності прозорості діяльності українських муніципалітетів. Результати цього рейтингу є не лише оцінкою зробленої роботи, але й повинно стати планом тих заходів та проектів, які потрібно реалізувати найближчим часом задля забезпечення максимального рівня відкритості та прозорості діяльності органів місцевого самоврядування», – зазначає Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

Transparency International Україна та Інститут Політичної Освіти готові співпрацювати з владою та місцевими активістами Львова, а також надавати свої рекомендації та поради щодо підвищення прозорості міста. Адже на сьогодні в країні відбувається процес децентралізації влади, разом з цим ми не маємо допустити децентралізації корупції.

Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.

#

Контакт для медіа: Ольга Тимченко, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна, м.т. 050-352-96-18, e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі  Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше  www.ti-ukraine.org