Якщо Президент не застосує вето на ухвалений закон проти викривачів, в Україні не буде кому викривати корупцію.

Такого висновку дійшли громадські та міжнародні експерти під час брифінгу Закон ПРОТИ викривачів: чому Президент має застосувати вето?”, яка відбулася 18 лютого в Українському кризовому медіацентрі.

 

4 лютого Верховна Рада прийняла законопроєкт №3450 щодо захисту викривачів. Попри низку позитивних змін, ухвалені норми містять вкрай критичні небезпеки для викривачів і можуть нівелювати бажання українців взагалі повідомляти про корупцію.

Так, тепер викривач має обов’язково відкривати свої джерела інформації, “достеменно” знати та могти підтвердити факти. Так само “достеменно” знати, що керівник, якому він повідомляє про корупцію, сам не причетний до злочину. Крім цього, депутати поставили під питання можливість для викривачів використовувати анонімні канали повідомлення.

“Бути викривачем в Україні дуже непросто, і, на жаль, українські парламентарі тільки погіршили цю ситуацію, — наголосив юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко. — Тож тепер наша головна мета — зробити все можливе, щоб прийняті негативні зміни не набули чинності, а інститут викривача продовжував свій розвиток задля ефективної боротьби з корупцією в Україні. Необхідно застосувати вето до цього закону та спрямувати його в парламент на доопрацювання”.

Нагадаємо, що низка громадських організацій вже закликала Президента ветувати цей Закон і повернути його із відповідними пропозиціями у парламент. Цей заклик підтримує і міжнародна спільнота, зокрема з відповідними листами до Зеленського вже звернулася Міжнародна мережа викривачів (WIN) та низка депутатів Європарламенту.