23-24 квітня команда проекту «Transparent cities» провела в Дніпрі другий із серії майстер-класів «Контролюй бюджети, монітор закупівлі».

Разом з активістами, журналістами та небайдужими містянами поговорили про бюджетний процес на місцевому рівні та практичні інструменти контролю бюджетного процесу, а також про інструменти моніторингу державних закупівель.

Розбиратися в цій складній темі допомагали тренери Микола Орлов, експерт партнерства «За прозорі місцеві бюджети» та Ілля Рибаков, експерт ГО «Громадський контроль».

Учасники під час навчання розбиралися з такими темами як моніторинг бюджету онлайн та офлайн, роль ЗМІ у цьому процесі, а також  розглянули особливості гендерно-орієнтованого бюджетування.

Під час другого дня майстер-класу    увага була зконцентрована на практичних інструментах аналізу державних закупівель таких як bi.prozorro.org, spending.gov.ua, dozorro.org та пошук зв’язків –за допомогою google, ЄДР, clarity-project.info, youcontrol.com.ua.

Учасники також виконали декілька практичних вправ в рамках яких спробували скласти план впровадження місцевої ініціативи від ідеї до реальності.

Ми очікуємо на результати проведеної активістами діяльності найближчим часом, адже цей майстер-клас є лише частиною навчального процесу – учасники мають виконати невелике домашнє завдання для закріплення здобутих знань.

Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.