15 травня в Києві Transparency International Ukraine провела експертну дискусію. Основна тема — особливості запуску та функціонування Вищого антикорупційного суду України (ВАС), а також його майбутнє. У заході взяли участь журналісти, правники та представники державної влади.

Ми зібрали 10 найважливіших тез цієї зустрічі.

1. Процес роботи над запуском ВАС триває, хоча конкурсний відбір суддів вже закінчився, і Голову суду обрано.

«Ми зустрічаємося з суддями майже щодня, — розпочав захід Олександр Піскун, представник Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). — Система і тепер чинить спротив, досі майже нічого не готово. Тому сьогодні потрібна велика підтримка громадськості щодо впровадження цього закону. Адже саме через створення Антикорупційного суду можна повернути довіру громадськості до судової системи загалом».

2. Конкурс суддів ВАС відбувався дуже прозоро, що визнали як в Україні, так і у світі. Представники Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ) високо оцінили роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) і, незважаючи на останню ухвалу Окружного адміністративного суду Києва про відсутність повноважень в очільника ВККС Сергія Козьякова та його заступника Станіслава Щотки, результати цього конкурсу не мають бути оскаржені.

«Зараз відбувається надзвичайно потужна спроба реваншу, спроба оскаржити легітимність результатів конкурсу суддів, — заявив Сергій Козьяков під час дискусії. — Але ми все одно захищаємо ці результати, в тому числі, у судових установах».

3.  Відбір і запуск ВАС супроводжувалися злагодженою підтримкою міжнародних організацій і донорів. Голова Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні Ека Ткешелашвілі назвала координацію та взаємодоповнювальні функції між партнерами безпрецедентними.

«Я брала участь у подібних процесах і у своїй, і в інших країнах, і нерідко спостерігала за тим, наскільки некоординовано працюють міжнародні партнери. Інколи це взагалі руйнувало ефект надаваної допомоги, — зазначила Ека Ткешелашвілі. — Тут же спостерігалася така злагоджена форма співпраці, що її результати, зрештою, українська сторона змогла використати максимально ефективно».

4. Перший етап запуску ВАС уже можна вважати успішним. Той факт, що українська та міжнародна спільноти були максимально залучені до процесу проектування та запуску нової судової інституції, вплинув на її прозорість і потенційний авторитет.

«Я думаю, що вже після цього першого етапу, буде можливість використовувати алгоритм такої співпраці й надалі при запуску та реформуванні інших інституцій, — заявив директор Міжнародної організації з розвитку права в Україні Леван Дучідзе.

5. Відбір суддів відбувався ретельно і виважено. Представники громадських організацій, залучені до контролю за конкурсом, практично не мають сумнівів щодо його результатів. Зокрема, виконавча директорка Фундації DEJURE Ірина Шиба доволі оптимістична.

«Звичайно, остаточну оцінку ми зможемо зробити, коли судді почнуть виконувати свою роботу, ухвалювати рішення та клопотання, — зауважила Ірина Шиба. — Але для мене найвищою оцінкою є те, що деякі антикорупційні справи вже зараз почали розглядатися з блискавичною швидкістю в судах. Це свідчить про те, що не тільки громадянське суспільство вірить у незалежність антикорупційного суду, а й люди, які вже сидять на лавах підсудних і бояться стати перед новообраними суддями».

6. Найважливіший виклик для ВАС полягає в тому, щоб судді, які ухвалюватимуть рішення у резонансних справах, за свої законні вироки не мали для себе негативних наслідків.

«Ми неодноразово ставали свідками того, що судді, які виносили правомірні рішення у справах, що їх розслідували САП і НАБУ, після цього отримували догани чи дисциплінарні провадження, — заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник. — Фактично вони перебували під постійним тиском за рішення, законність яких потім підтверджувалася в Апеляційному суді».

7. Антикорупційний суд має виважено і незаангажовано розглядати складні та суперечливі справи.

«Ми не сприймаємо Вищий антикорупційний суд як наш суд, — сказав заступник керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко. — Ми сподіваємося, що це будуть наші партнери, які будуть готові дослухатися до аргументів як сторони публічного обвинувачення, так і сторони захисту».

8. ВАС, можливо, розглядатиме не лише справи, передані Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, а й справи Державного бюро розслідувань (ДБР).

«Це в підсумку суттєво впливатиме на роботу суддів не тільки через додаткове навантаження, а й з точки зору логістики, — зазначив суддя ВАС Маркіян Галабала. — Якщо НАБУ здебільшого має справи в Києві,  ДБР, хоч і базується у столиці, також має «кущі» по всій Україні».

9. Асоціація правників України теж має високі очікування від ВАС, зокрема, в питанні рівності надаваних можливостей як для сторони обвинувачення, так і для сторони захисту.

«Наявність як обвинувальних, так і виправдувальних вироків буде показником реальної ефективності новоствореної інстанції, — переконаний адвокат, радник VB Partners Денис Шкаровський. — Вищий антикорупційний суд не є тією чарівною пігулкою, завдяки якій посадять всіх корупціонерів чи, навпаки, усіх випустять. Я сподіваюся, що цей суд буде приймати справедливі, законні і вмотивовані рішення, щоб жодна зі сторін в них не сумнівалася».

10. Усі 38 суддів, які довели свою доброчесність і професійність, уже зараз мають бажання максимально виправдати покладену на них довіру. Деякі очікування вони покладають і на громадянське суспільство.

«Від громадськості нам дуже потрібна підтримка, — зізналася в кінці дискусії суддя ВАС Катерина Широка. — Під час наших навчань судді антикорупційних інстанцій Словаччини розповідали, що в деяких випадках суспільство їх справді охороняло. Тому ми в першу чергу потребуємо підтримку українців».

Юридичний радник Максим Костецький, підсумовуючи захід, наголосив: «Ми не створюємо антикорупційний трибунал — ми створюємо виключно незалежний орган, який буде здійснювати справедливе правосуддя. Це означає, що він виступає в ролі арбітра між обвинуваченням і захистом, а не в ролі державного трибуна, який просто призначає покарання».

Експертна дискусія «Майбутнє Антикорупційного суду в Україні» відбулася завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Окремі думки, висловлені під час заходу та у матеріалах, є виключною відповідальністю організаторів і не обов’язково відображають погляди USAID або Уряду США.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(333) "Від громадськості нам дуже потрібна підтримка. Під час наших навчань судді антикорупційних інстанцій Словаччини розповідали, що в деяких випадках суспільство їх справді охороняло." ["quote_author"]=> string(49) "Катерина Широка, суддя ВАС " }

Від громадськості нам дуже потрібна підтримка. Під час наших навчань судді антикорупційних інстанцій Словаччини розповідали, що в деяких випадках суспільство їх справді охороняло.

Катерина Широка, суддя ВАС