2 жовтня Кабмін прийняв постанову, яка дозволить продавати майно банкрутів через ProZorro.Продажі.

Ми вітаємо це рішення, адже давно наполягали, що ProZorro.Продажі працюють на принципах прозорості, загальнодоступності, недискримінації, гарантування доступу до інформації всім охочим.

А це означає, що процес продажу майна компаній-банкрутів має шанс стати максимально відкритим і прозорим. Відтак ризики зловживань в рази падають.

Як було раніше?

Дотепер в Україні не було дієвого механізму з продажу майна банкрутів. І через це страждали як потенційні покупці, так і кредитори. За роки тривалої процедури кредитор міг повертати менш як 10% своїх інвестицій, вкладених у компанію, яка стала банкрутом. Сам механізм продажу майна боржника був складним і закритим, що точно відлякує потенційного покупця. 

І що тепер?

Новий Кодекс з процедур банкрутства передбачає, що продаж майна банкрутів має відбуватися через електронну торгову систему. Раніше майно банкрутів продавалося за безцінь, а сама процедура продажу могла затягуватись на кілька років. Новий Кодекс змінює не тільки процедуру продажу, а ще визначає основні принципи, за якими цей продаж має відбуватись.

Крута правильна ідея. Крута правильна історія продавати активи в рамках процедури банкрутства через прозорий чесний інтернет-майданчик ProZorro.Продажі, до якого є довіра”, — сказав прем’єр Олексій Гончарук.

Наступний крок: 

Верховна Рада має запровадити обов’язковість е-аукціонів і функціонал системи ProZorro.Продажі для оренди майна громад. Для цього необхідно ухвалити нову редакцію закону”Про оренду державного та комунального майна” 1055-1. Він уже отримав підтримку комітету економічного розвитку перед другим читанням.

Така ж необхідність є у застосуванні підходу електронного аукціону при реалізації земельних ділянок. Для цього потрібно внести відповідні зміни у Земельний кодекс України та запровадити обов’язковий механізм проведення електронного аукціону у цій сфері.

Що загрожувало реформі банкрутства без цієї постанови — читайте у блозі Христини Зелінської: 

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі, eHealth та E-Data. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.