В Індексі сприйняття корупції за 2020 рік показники Мальдівів виросли на 14 балів. В чому ж секрет такого успіху?

Ще у 2016-2019 роках позиції Мальдівських островів мали тенденцію до погіршення: 36 балів проти 29 балів відповідно. Однак за 2020 рік держава продемонструвала чудовий результат і набрала 43 бали. Мальдіви покращили свій показник на 14 балів за рік і піднялися на 75 місце зі 130. Отже, в питаннях протидії корупції держава рухається у правильному напрямку.

У Transparency Maldives зазначають, що Мальдіви досягли прогресу завдяки зміцненню законодавчої бази, проте в реальному секторі ще є над чим працювати.

На початку 2019 року організація Transparency Maldives (чаптер глобального руху Transparency International) представила новому уряду план боротьби з корупцією. Також організація тісно співпрацювала з міністрами над офіційним законопроєктом про захист викривачів, який вже в жовтні 2019 року було схвалено парламентом та відразу затверджено президентом Соліхом.

Серед антикорупційних проєктів від Transparency Maldives були такі:

  • Climate Integrity Project: сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності в управлінні політикою фінансування клімату на глобальному і національному рівнях;
  • BAARU Project: підтримка та зміцнення систем місцевого врядування; 
  • Advocacy and Legal Advice Centre (ALAC): безкоштовний юридичний центр для жертв і свідків корупції та порушення прав людини;
  • Project Human Rights: розширення демократичного простору і захист прав людини шляхом побудови партнерських відносин, колективного лобіювання й адвокації та пропагандистської діяльності;
  • Elections Project: забезпечення вільних та чесних виборчих процесів.

З чим саме довелося боротися Мальдівам? Пригадаймо гучні корупційні скандали країни. 

Туристичний сектор робить найбільш вагомий внесок в економіку Мальдівських островів. Тож не дивно, що найбільші корупційні скандали в країні пов’язані саме з “островами скарбів”. 

У 2016 році міжнародна телекомпанія Аль-Джазіра заявила, що близько 1,5 мільярда доларів було “відмито” шляхом несправжніх інвестицій в туризм за схемою вражаючої простоти. Нібито кошти на острови перевозили у готівці та передавали приватним компаніям, де їх фіксували як чистий прибуток від інвестицій в туризм.

Однак цим випадком сумнівні туристичні угоди на Мальдівах не обмежилися. У 2018 році набула розголосу ще одна подія: понад 50 островів та коралових рифів здали в оренду за неконкурентними угодами. Щонайменше 79 мільйонів доларів за орендні платежі було переведено на приватні банківські рахунки та використано для підкупу політиків. Скандал зачепив місцевих бізнесменів та міжнародних туристичних операторів, а також тодішнього президента Абдулу Яміна, який нібито отримав хабар у розмірі  мільйона доларів.

Окрім того, на початку лютого 2018 року через відмову президента Яміна виконувати розпорядження Верховного суду про звільнення політичних в’язнів (лідерів опозиції) на Мальдівах спалахнула політична криза. У відповідь 5 лютого 2018 року Ямін оголосив про введення 15-денного надзвичайного стану, який мав би надати ширші повноваження силам безпеки. І вже через кілька годин військові увірвалися до будівлі Верховного суду і заарештували двох суддів, разом з головним суддею Абдулу Саїда.

Поразка Яміна на президентських виборах восени 2018 року була передбачуваною — новим президентом став Ібрагім Мохамед Соліх. 14 лютого 2019 року Антикорупційна комісія Мальдівських островів (АКК) оприлюднила перелік з 155 осіб, серед яких були політики зі всього політичного спектру, та компаній із зазначенням сум, отриманих від приватного банку, що використовувався як канал для незаконних платежів. Основний рахунок належав музичній групі Scores of Flair, до складу якої входили колишні міністр туризму і віцепрезидент країни та його друзі.

У кінці листопада 2019 року колишнього президента Абдулу Яміна було засуджено за корупційні дії до 5 років позбавлення волі та штрафу в розмірі 5 мільйонів доларів. Згідно з рішенням суду, експрезидент “відмив” 1 мільйон доларів через свій банківський рахунок, про що йшлося під час туристичного скандалу 2018 року. Для оголошення вироку п’ятеро суддів перебували в нарадчій кімнаті протягом 10 днів. 

Окрім того, у 2020 році Верховний суд Мальдівської Республіки засудив на 20 років позбавлення волі колишнього віцепрезидента країни Ахмеда Адіба за трьома корупційними статтями. Вирок було оголошено після того, як він самостійно визнав провину у незаконному збагаченні, відмиванні грошей та зловживанні владою.

Якщо згадати, що СPI враховує не рівень корупції, а саме її сприйняття, не дивно, що всі зазначені вище кроки сприяли реальному стрибку Мальдівських островів у Індексі. І дуже сподіваємося, що в наступні роки країні вдасться ще посилити свої позиції.

Нагадаємо, Індекс сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index, СРІ) – показник, який з 1995 року розраховується міжнародною організацією Transparency International. Сама організація не проводить власних опитувань. Індекс розраховують на основі 13 досліджень авторитетних міжнародних установ і дослідницьких центрів. СРІ оцінює корупцію лише в державному секторі. 

Ключовим показником Індексу є кількість балів, а не місце в рейтингу. Мінімальна оцінка (0 балів) означає, що корупція фактично підміняє собою державу, максимальна (100 балів) свідчить про те, що корупція майже відсутня в житті суспільства.

Дізнатися про показники інших країн і України можна за посиланням — https://ti-ukraine.org/research/indeks-spryjnyattya-koruptsiyi-2020/