Маріуполь є частково відкритим у сфері висвітлення інформації про роботу органів місцевої влад, у сфері доступу, а також закупівель. А сфери виділення грантів та фінансів, а також використання комунального майна є абсолютно непрозорими. Тому Маріуполь посів 57 місце у рейтингу прозорості міст України і отримав 28 балів із 100 можливих, зазначається у спільному дослідженні прозорості 100 найбільших місту України. Його провели Transparency International Україна та Інституту Політичної Освіти.

Команда аналітиків вибудувала топ-міст за 91 показником у 13 сферах, зокрема, бюджетуванні, землекористуванні, кадровій політиці, закупівлях, наявності онлайн-послуг та інших.

У сфері комунального майна, а також фінансів та грантів місто не отримало жодного балу. Це означає, що місцевій владі слід оприлюднити списки громадян, яким було надано матеріальну та іншу допомогу, і яким було відмовлено. Також місцевій владі слід попрацювати над відкритістю сфери соціальних послуг, яка отримала лише півбала. Це означає, що потрібно оприлюднювати статистику та звіти про надані соціальні послуги із зазначенням інформації про стать, вік, соціально-демографічну групу отримувачів. Найвищі бали отримала сфера інформації про роботу органів місцевої влади – 5,5 балів, а також доступ та участь – 4 бали.

«57-е місце у рейтингу – це вище, ніж посіли деякі обласні центри. Значною перевагою для міста стало запровадження системи ProZorro.Продажі. Тому ми вважаємо, що інші міста мають брати приклад з Маріуполя в цьому. Є також багато сфер відповідальності міської влади, які треба покращувати», – зазначає керівниця проекту Transparency International Україна «Розбудова прозорості в містах України» Катерина Цибенко.

«На жаль, сьогодні в Україні деякі державні та комунальні підприємства існують у режимі чорного ящика. І аналізувати їх діяльність ми можемо лише постфактум. Але для ефективності управління ми повинні мати доступ до інформації, впливати на важливі процеси на етапі їх виконання, а не боротися з наслідками. Успішний запуск у місті Prozorro.Продажі свідчить, що суспільство має великий запит на відкритість і бажання побудувати ефективну модель управління державним майном», – відмічає начальник тендерного управління Маріупольської міської ради Михайло Івченко.

«У цілому оцінювання Маріуполя показало, що попри декларування відкритості, місцева влада далека від справжньої до прозорості. Є позитивні зрушення, що стосуються відкритості закупівель за бюджетний кошт, виконання законодавства при прийнятті рішень органами місцевого самоврядування. Та двері міської влади залишаються зачиненими для громади. Маріупольці фактично позбавлені можливості пасивної участі у місцевому самоврядуванні, не мають доступу до базової інформації щодо міської землі, майна, не знають, як розпоряджаються бюджетними коштами чисельні комунальні підприємства», – зауважує координатор Центру громадських ініціатив та ГО «Ініціативна група «Разом» Петро Андрющенко.

Transparency International Україна та Інститут Політичної Освіти готові співпрацювати з владою та місцевими активістами Маріуполя, а також надавати свої рекомендації та поради щодо підвищення прозорості міста. Адже на сьогодні в країні відбувається процес децентралізації влади, разом з цим ми не маємо допустити децентралізації корупції.

Проект «Розбудова прозорості в містах України» здійснюється за підтримки Фонду демократії ООН.