Процес децентралізації в Україні спровокував активну конкуренцію між містами: за таланти, за ресурси та інвестиції. Сьогодні очільники міст все частіше говорять про важливість розвитку підприємництва та очікують приходу інвестицій. Проект «Прозорість та доброчесність публічного сектору» працює над тим, щоб муніципальним управлінцям, потенційним інвесторам, підприємцям та лідерам НУО допомогти оцінити рівень прозорості в інвестиційній сфері найбільших 100 міст в Україні. Через дослідження прозорості інвестиційного сектору ми вимірюємо потенційну управлінську спроможність муніципалітетів у відповідній сфері.

Дослідження прозорості інвестиційного сектору є 14-ю сферою у великому дослідженні «Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України», яке впроваджується вже протягом півтора року показує, що підсилення конкуренції між містами призводить до встановлення нових стандартів у прозорості для місцевого самоврядування.

За підсумками консультацій з найбільшими міжнародними фінансовими організаціями, бізнес асоціаціями та проектами міжнародної технічної допомоги було визначено 17 ключових індикаторів для проведення інвестиційного дослідження. Серед індикаторів у дослідженні є ті, які стосуються регуляторної політики, роботи з програмами міжнародної технічної допомоги, інвестиційних пропозицій та багато інших.

За підсумками дослідження, лише 15 громад зі 100 мають геопорталміста, менше половини міст ухвалили окрему програму яка сприяє розвитку підприємництва та її фінансують, також, менше 40% міст оприлюднили інвестиційний паспорт англійською та українською мовою. Лише 4 міста зі 100 запровадили електронні аукціони для продажу прав на розміщення сезонної торгівлі.

Важливою відмінністю цього дослідження є те, що міста мають можливість піднятись в рейтингу у режимі реального часу, запроваджуючи стандарти прозорості інвестиційного сектору відповідно до наших рекомендації. Проект спрямований на те, щоб допомогти ініціативним управлінцям у містах та активним громадянам запровадити кращі практики, а не просто виміряти поточний стан справ. Адже сталий розвиток міст є одним із ключових інструментів стрімкого економічного розвитку держави, а без прозорості та високої спроможності міст в сфері інвестицій, розвитку підприємництва у громадах він неможливий.

Інфографіка Рейтинг прозорості інвестиційного сектору