Методологію програми «Transparent cities/Прозорі міста» використали під час оцінки прозорості міст у Латвії та Норвегії!

Нещодавно представництва Transparency International у Латвії та Норвегії презентували Індекс прозорості місцевих органів влади. Це пілотне дослідження, де оцінювали рівень прозорості 41 муніципалітету Латвії і 10 муніципалітетів Норвегії. 

Дослідження базується на вимірюванні рівня розкриття інформації на сайтах місцевої влади. Окрім української методології, дослідники  використали також досвід TI Lithuania, TI Ireland та TI Netherlands.

 

Які цікаві результати показало дослідження?

▪️ Найбільші міста (включно з Юрмалою й Ригою у Латвії та Осло й Санднесом у Норвегії), показали кращі результати у порівнянні з меншими населеними пунктами. Дослідники пов’язують такий результат з активністю підприємців і громадськості, а також з концентрацією ресурсів у більших містах.

▪️ Норвезькі муніципалітети в середньому показали гірші результати у порівнянні з латвійськими за окремими сферами, як-от боротьба з корупцією. 

▪️ В обох країнах найвищі бали місцева влада отримала у сфері організаційної структури, водночас як найменш прозорими є сфери Боротьба з корупцією та етика і Власність та фінанси комунальних підприємств.

З повним текстом дослідження англійською можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3rqBfRO

Спираючись на висновки цього пілотного дослідження, TI Latvia та TI Norway створять рекомендації з покращення показників прозорості для муніципалітетів, а також загальні поради щодо того, як можна представити інформацію для кращого обслуговування як бізнесу, так і громадян. 

Як бачимо, попри високий рівень демократичного розвитку у цих країнах, брак оприлюднення інформації створює ризики для виникнення корупції на рівні місцевої влади. А для позитивних зрушень у напрямку прозорості законодавчих змін недостатньо — потрібне активне залучення громадянського суспільства. І це стосується як Латвії та Норвегії, так і України.