НАБУ, САП та Нацполіція затримали ексначальника ГУ НП в Одеській області Дмитра Головіна. Його вже оголосили підозру у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст.191 КК України).

За цими словами вимальовується корупційна схема та її персонажі, які цілком годяться для сценарію серіалу Netflix. Якщо коротко, то нібито за його вказівкою величезну партію цигарок (3,6 млн пачок!), вилучену поліцією на митниці, передали приватним фірмам. По суті, це називають викраденням речових доказів. Ринкова вартість цих тютюнових виробів – близько 50 млн грн. Тож як НАБУ та САП розплутували цю схему і чому ще Головін має погану славу серед активістів?

 

Деталі справи за версією слідства

У листопаді 2017 року на Одеську митницю ввезли сім контейнерів із тютюновими виробами з Лівану. І нібито за злочинною змовою з керівництвом Нацполіції, ці товари спочатку вилучили під час обшуку та зберігали як речові докази контрабанди. Потім мільйони пачок цигарок зникли зі складів. Їх передали приватним структурам.

Кажуть, що це доволі поширена схема ввезення нерозмитнених товарів, фіналом якої, як правило, є «знищення на підставі ухвали суду» відповідних товарів або їх «втрата». Насправді ж кожен учасник подібної схеми має для себе вигоду. НАБУ почало розслідування влітку 2018 року (http://bit.ly/30YI0tL).

 

Кого затримали, а кого – ні?

Окрім ексочільника Нацполіції Одещини Головіна, затримали ще особу, яка “оформлювала документи” та нібито була фактично “відповідальною за переміщення тютюнових виробів між складами”. Також НАБУ та САП повідомили про підозру ще двом керівникам бізнесу. Ще один фігурант нібито переховується за кордоном.

 

Одеські активісти про Головіна

Активісти дорікали йому, що він «співпрацює» з місцевими бізнесменами та кримінальними авторитетами й використовує поліцію як приватну охоронну фірму. Окрім того, вони вважають, що не без його допомоги відбувалася організація замахів і переслідування місцевих активістів. У висновку депутатів з Тимчасової слідчої комісії йдеться, що в Одесі напади на активістів є цілеспрямованою злочинною діяльністю, аби залякати місцевих жителів, які виступають проти незаконного будівництва та сепаратизму (http://bit.ly/2LHJQMa).

 

Скандальні статки Головіна

Кажуть, що Дмитро Головін «замовчав» у декларації про елітний таунхаус «Золотий бугаз» на березі Чорного моря. Вартість такого житла – близько 2,3 млн грн. Те, що Головін купив цей будинок у 2017 році, виявили журналісти Слідство.Інфо (http://bit.ly/2LHmWnV). До слова, суд зобов’язав НАБУ почати досудове розслідування щодо цих фактів.

За офіційними даними, житло оформили на 86-річного дідуся дружини генерала Івана Слєпцова. Сам Головін таку вартість заперечує. Говорить, що придбав за 600 тисяч грн. Встановити джерело такого доходу не вдалося. З 1996 року Дмитро Головін проходив службу в органах внутрішніх справ, звільнився за власним бажанням у квітні 2019 року.