Призначати заступника гендиректора «Медичні закупівлі України» в обхід конкурсного відбору — незаконно та контрпродуктивно.

23 березня Генеральний директор держпідприємства Арсен Жумаділов заявив, що міністр охорони здоров’я Ілля Ємець вимагав від нього працевлаштувати свою «довірену особу» на посаду заступника.

«Така вимога — це спроба взяти під контроль ДП, яке є одним з ключових інструментів у подоланні COVID-19. Повернення наглядачів у сфері охорони здоров’я, як це було за часів Януковича, — неприпустиме. Це гра на здоров’ї нації, що може обернутися повним фіаско», — Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Ukraine.

Сьогодні і Україна, і світ мають обмежені ресурси для подолання пандемії.  Міністерство охорони здоров’я — ключова інституція, яка на чолі з міністром має негайно реагувати на виклики і забезпечувати надійні та ефективні рішення в такий складний період. Від МОЗ залежить функціонування всієї системи охорони здоров’я.

Transparency International Ukraine засуджує такі дії очільника МОЗ Ємця та вимагає від Офісу Генерального прокурора та ДБР ефективного та швидкого розслідування названих у заяві обставин.