22 січня міжнародні експерти разом з ВККС зупинили на шляху до Антикорупційного суду ще 5 кандидатів. 4 переконали комісію, що варті ВАС. Це викладач Сергій Боднар, адвокат Маркіян Галабала та судді Ольга Саландяк і Валерія Чорна.

Експерти зустрілися з 9 претендентами: суддями Василем Гончаруком, Ігорем Косом, Андрієм Малєєв, Ольгою Саландяк та Валерією Чорною, адвокатами Маркіяном Галабалою, Василем Постульгою та викладачами Сергієм Боднарем і Валерієм Станіславським.

Станом на 22 січня, ГРМЕ та ВККС заблокували вже 23 кандидата. У найближчі дні вони розглянуть досьє ще 20 осіб.

ГРМЕ мало питання до співпраці асистента кафедри публічного права Сергія Боднара з політичними силами. Той наполягав, що взаємодіяв з партією як фахівець, а не юрист, І тривало це якось три дні.

Під час розгляду досьє адвоката Маркіяна Галабали один з членів ВККС взяв самовідвід через знайомство з кандидатом. Опісля Галабала попросив провести розгляд питання у закритому режимі, оскільки надана ним інформація може зашкодити правам та інтересам дитини. Комісія погодилася.

Суддя Уманського міськрайонного суду Василь Гончарук розглядав справу за позовом прокуратури в інтересах сільської ради, яку очолював батько судді. Утім він не побачив причин для самовідводу, бо батько “не брав участі у справі” і сільська рада — третя сторона.

Суддя Буського районного суду Ігор Кос розповів комісії із сумом, що “змушений скитатися по орендованому житлу”. Але за останні 5-6 років договорів оренди не укладав і орендних платежів не сплачував. Тож надати документи не може.

Суддя Апеляційного суду Івано-Франківщини Андрій Малєєв відомий своїми різкими цитатами у соцмережах. На засіданні кандидат пояснює їх правом на свободу висловлювання. Наприклад, «чмошниці обирають чмошників», на його думку, не є нецензурною лексикою, бо означає “человек, морально опустившийся”.

Також увагу міжнародних експертів привернуло право користування майном, яке не було вказано в декларації, та нерухомість тещі Малєєва.

ГРМЕ зацікавилося адвокатом Василем Постульгою, який набув протягом двох років під головуванням одного і того ж судді 13 земельних ділянок площею “майже 52 стадіони Вемблі”. Таким чином адвокат обходив мораторій на продаж земель с/г призначення шляхом надання позик власникам на понад 187 тис. доларів, які ті не змогли повернути.

Міжнародні експерти відкликали своє питання стосовно не декларування квартири матері судді Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області Ольги Саландяк. Оскільки їх задовольнили письмові пояснення кандидатки. Водночас суддя не внесла в декларацію майно, яке було зазначене в генеральній довіреності, виданій на її ім’я.

Доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Валерій Станіславський заявив відвід одному з членів ВККС, але він не був задоволений. Міжнародні експерти акцентували на невідповідності доходів рівню життя викладача. Окрім того, доцент розповів, як “намагався бути кандидатом до Верховного суду” та підтвердив, що з 2016 року подавався на низку посад і до НАБУ, і до ДБР, і до Верховного суду.

Суддя Дніпропетровського окружного адмінсуду Валерія Чорна серед іншого виправдовувалася через свої світлини у соцмережі, де вона нібито розпиває алкогольні напої у громадському місці. Суддя запевняє, що “дуже ретельно ставиться” до подібної активностей. І пляшка вина — це “приз, отриманий в конкурсі” на фестивалі сиру і вина. І після зауважень ГРМЕ вона “дослухалася і видалила пост”. Також комісію цікавила квартира її матері, яку та придбала на “прокурорську” пенсію.

==========

Нагадаємо, 18 та 21 січня ГРМЕ та ВККС не підтримала 18 кандидатів. Наступні спеціальні спільні засідання відбудуться 23, 24 та 28 січня.

23 січня на порядку денному: Юрій Бурбела, Роман Головатий, Вікторія Жовноватюк, Діана Заніні, Олександр Івасин, Анна Надточиєва, Олександр Сингаївський, Ігор Січеславський та Юрій Юркевич.

Нагадаємо, ГРМЕ винесло на спільне засідання з ВККС 49 кандидатів. Розглянути їхні досьє міжнародники повинні до кінця місяця.

Громадські організації зі свого боку оприлюднили список з 55 негідних Вищого антикорупційного суду. Усі зібрані матеріали вони спрямували до ГРМЕ та ВККС.