3 лютого комісія з обрання керівника САП мала зібратися і оголосити переможця конкурсу. Утім це виявилося надтяжким завданням для деяких членів комісії. Андрій Гуджал і Олена Бусол проігнорували зустріч, а Соболь повідомив, що запізнюється. Тож кворуму не зібрали. 

“Ми знаємо переможця, але не хочемо його оголошувати” — констатував таку поведінку членів комісії Драго Кос.

Вже 6 тижнів комісія не може затвердити власних же оцінок кандидатам і загальний результат, таким чином оголосивши переможця. 

Примітно, що кожного разу озвучуються різні виправдання. З останнього — необхідність отримати підтвердження від Офісу генпрокурора про проходження фіналістами спецперевірки та доступу до державної таємниці. Протягом січня комісія чекала на цю відповідь від ОГП і не збиралась на засідання. Але виявилося, що Офіс генпрокурора не проводив повторної спецперевірки.

І це тільки остання “причина”, на яку посилаються члени комісії. Українці вже більше року спостерігають за конкурсом і його саботажем. Про діяльність і бездіяльність комісії тут

І Президент, і Кабмін, і Генеральна прокурорка неодноразово гарантували (не тільки українцям, а й всьому світові), що конкурс буде доведено до логічного кінця. Однак результату немає і досі.

Антикорупційна екосистема потребує керівника з усіма повноваженнями, який повною мірою зможе реалізовувати свої функції. Наразі ж багато рішень щодо розслідувань САП приймає Генпрокурорка Ірина Венедіктова, що негативно впливає на розслідування топкорупції. Серед прикладів — справи Юрченка, Татарова, Микитася і Трухіна. 

Незалежний і професійний керівник Антикорупційної прокуратури — ключовий пазл в ефективній антикорупційній екосистемі. У сфері відповідальності НАБУ-САП — корупція на рівні міністрів, народних депутатів, суддів та інші топ посадовців країни. 

Саме тому — завершення конкурсу і обрання професійного, незалежного і доброчесного керівника САП — одна з рекомендацій для покращення позицій України в Індексі сприйняття корупції.

На черзі — конкурси в АРМА й НАБУ. Не можна допустити такої ж наруги над антикорупційною інфраструктурою й надалі.