Програма «Transparent cities/Прозорі міста» презентувала Рейтинг прозорості 100 українських міст та Рейтинг підзвітності 50 з них.

Щорічно Рейтинг прозорості 100 українських міст та Рейтинг підзвітності 50 з них публікували в перші місяці року. Враховуючи контекст сприйняття результатів, цьогоріч дослідження публікується з акцентом на актуальні в умовах війни рекомендації для міст.

Метою дослідження було зафіксувати наявний розвиток та прогрес муніципалітетів, щоб з перемогою повернутися до їх відбудови та покращення.

Місто-лідер обох рейтингів за результатами  2021 року — Маріуполь (91 бал зі 100). Вже вдруге місто стає лідером, попереднього року воно також отримало першість. Міська рада втілила багато належних практик у сфері публікації даних, наданні онлайн-послуг, роботи з геопорталом тощо.

Окрім Маріуполя, п’ятірку лідерів муніципальної прозорості у 2021 році складають Львів (85,49), Дніпро (84,2), Дрогобич (83,16) та Мукачево (81,3). Середній рівень прозорості 100 міст становить 48,5 бала.

А лідерами у Рейтингу підзвітності стали Маріуполь (58,75), Дніпро (39,75), Тернопіль (39,75), Львів (33,25), Бахмут (31).Середній показник підзвітності 50 міст становить 16 балів.

Цьогоріч вперше за 5 років досліджень одразу 5 міст перетнули позначку у 80 балів та увійшли до категорії «прозорих» — це безпрецедентний рівень відкритості міст. У них ухвалили важливі рішення щодо електронної демократії, стратегій розвитку та регуляторної політики, публікації даних, бюджету тощо.

«Прозорість та підзвітність — це не тільки те, що допомагає містам розвиватись у мирний час. Це ті фактори, які допомагають долати кризи ефективніше. Тож містам, які віддалені від лінії фронту, ми підготували рекомендації для місцевої влади, які допоможуть пережити війну», — зазначає операційна директорка ТІ Україна Анастасія Мазурок.

Серед рекомендацій, які можуть бути корисними містам у воєнний час, є такі: впровадження електронної реєстрації заяв на житло та онлайн-заяв в установи соціальної допомоги, забезпечення розподілу коштів між організаціями громадянського суспільства тощо. Також просять міськради у прифронтових зонах обмежити доступ до наявних даних на офіційних ресурсах міста та публічно оприлюднювати обсяги та партії надання гуманітарної допомоги. Важливим кроком для міст під час війни буде й розірвання побратимських зв’язків з містами у росії та білорусі, а ще — перейменування вулиць, які пов’язані з росією.

Нагадаємо, Рейтинг прозорості оцінює прозорість діяльності міських рад у 100 найбільших містах України та демонструє рівень імплементації найкращих практик. А Рейтинг підзвітності 50 з них дозволяє оцінити, наскільки задекларовані зобов’язання міської влади співмірні із практикою: чи мають громадяни реальну можливість бути залученими та впливати на процеси вироблення політик, контролювати й перевіряти діяльність ОМС. 

 

Детальніше — у дослідженні.

 

Довідкова інформація:

Трансперенсі Інтернешнл Україна — акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції. ТІ Україна започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити належні практики прозорості та підзвітності. 

Програма щорічно формує Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України. За п’ять років середній показник прозорості міст підвищився на 62,2%. У рамках програми також формується Рейтинг підзвітності 50 українських міст, який показує фактичний стан підзвітності органів місцевої влади. Середній показник підзвітності міст за підсумками 2021 року становить 16,5 бала. За результатами рейтингування експерти програми надають рекомендації та консультують міські ради щодо впровадження кращих практик прозорості та підзвітності місцевої влади. Дослідження прозорості та підзвітності є взаємодоповнюваними та демонструють комплексний рівень відкритості органів місцевого самоврядування. 

У 2020 році створена онлайн-платформа «Transparent cities/Прозорі міста», головна ціль якої — сприяння ефективному діалогу між владою та громадою.

За додатковою інформацією звертайтеся до Марини Павленок, [email protected]

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(271) "Прозорість та підзвітність — це не тільки те, що допомагає містам розвиватись у мирний час. Це ті фактори, які допомагають долати кризи ефективніше." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Прозорість та підзвітність — це не тільки те, що допомагає містам розвиватись у мирний час. Це ті фактори, які допомагають долати кризи ефективніше.