Незчулися, як минув місяць з дня інавгурації Володимир Зеленський. Тож згадаємо, що він зробив і запланував, кому «пригрозили» з Адміністрації Президента України, хто за крок від звільнення, що із призначеннями та на що чекати далі в антикорупційній реформі. Ми зібрали все найважливіше в 10 “антикорупційних” пунктах.

Не буде результатів – буде «перезавантаження». Зеленський «пригрозив» НАБУ та САП перезапуском, якщо за три місяці не побачить результати їхньої роботи. А ви спитаєте: які саме? Такі, що можуть «задовольнити запит людей на справедливість» і спричинити «притягнення до відповідальності осіб, які були причетні до корупційних злочинів». Нагадаємо, що Антикорупційний суд має розпочати свою роботу 5 вересня. І це ще оптимістичний прогноз.

☑ Окрім того, після парламентських виборів 21 липня на НАБУ незабаром чекає аудит. В Адміністрації, може, хотіли б і раніше, але не вийде: одного аудитора призначає Верховна Рада, другого – уряд. Майже рік тому відбір аудиторів для НАБУ власне аудитом не завершився. Проте скандал був: призначений колишнім президентом Жебрівський не мав достатньо досвіду та авторитету для перевірки антикорупційного органу.

Спроба повернути покарання за незаконне збагачення. Зрештою законопроект Зеленського у Верховній Раді проігнорували попри те, що він враховував зауваження Конституційного Суду та передбачав також цивільну конфіскацію, окрім покарання до 10 років за незаконно набуті активи.

Подання про звільнення генпрокурора Юрія Луценка. Головною причиною зазначили відсутність юридичної освіти та достатнього досвіду в сфері права. За час на посаді Луценко більш охоче воював з громадянським суспільством, аніж сприяв правосуддю у деяких справах «сім’ї Януковича» та Майдану. Утім профільний комітет ВР не погодив подання.

Зеленський призначив Руслана Рябошапку заступником голови АП. Раніше був членом Національного агентства з питань запобігання та протидії корупції, працював у Секретаріаті Кабміну та ТІ Україна.

Новий склад делегації до участі в роботі Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO). До списку ввійшли Михайло Буроменський (член Нацради з питань антикорупційної політики ), Руслан Рябошапка (заступник голови АП) та Анастасія Красносільська (експертка Центру протидії корупції).

«Держава у смартфоні». Експерти вперше зібралися, аби обговорити те, що давно на вустах. На зустрічі були представники Коаліції електронної держави, серед яких і директор програми інноваційних проектів ТІ Україна Ivan Lakhtionov.

☑ Також Зеленський зустрівся із головою Вищого антикорупційного суду Оленою Танасевич. Зокрема, проговорили те, що може «зірвати» вчасний початок роботи суду у вересні. Це – проблема з приміщеннями, які не відповідають заходам безпеки, не мають робочі місця для всього апарату суду та не вміщують сотні томів матеріалів справ.

Служба безпеки України отримала “антикорупційні завдання” від президента Зеленського. Зокрема, діяти в боротьбі з корупцією рішуче та впевнено, вивести бізнес із тіні, не оглядаючись на прізвища. Вже два роки поспіль для підвищення балів в Індексі сприйняття корупції ТІ Україна рекомендує позбавити СБУ та Нацполіцію повноважень у сфері боротьби з економічною злочинністю, які дозволяють спецслужбі тиснути на бізнес. І натомість створити Службу фінансових розслідувань.

Покроковий план знищення корупції від пропрезидентської партії «Слуга народу». Серед пунктів – національна система електронного врядування, «очищення» прокуратури, незалежність антикорупційних органів та обов’язкова конфіскація майна корупціонерів.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(487) "Зеленський «пригрозив» НАБУ та САП перезапуском, якщо за три місяці не побачить результати їхньої роботи. Такі, що можуть «задовольнити запит людей на справедливість» і спричинити «притягнення до відповідальності осіб, які були причетні до корупційних злочинів». " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Зеленський «пригрозив» НАБУ та САП перезапуском, якщо за три місяці не побачить результати їхньої роботи. Такі, що можуть «задовольнити запит людей на справедливість» і спричинити «притягнення до відповідальності осіб, які були причетні до корупційних злочинів».