12.12.2016

15 – 16 грудня в «Президент Готелі» відбудетьсяміжнародна конференція з питань повернення вкрадених активів корумпованої політичної еліти, яку проводятьTransparency International Україна та Центр Протидії Корупції. В конференції візьмуть участь понад 30 міжнародних експертів з різних країн світу,фахівці з Федерального бюро розслідувань США, Міжнародного Валютного Фонду. Вони будуть вирішувати, як найкраще шукати активи, виявляти та арештовувати їх власників, розслідувати злочини про незаконне збагачення.

Сьогодні в Україні на законодавчому рівні є всі необхідні інструменти, аби ті, хто зловживає офіційним положенням, не залишалися непокараними. Активи, які незаконно привласнюють чиновники або власники збанкрутілих банків – це кошти, що мали бути використані на користь українського народу – для економічного розвитку держави та зміцнення добробуту кожної родини.

Під час конференції найфаховіші світові експерти будуть  вирішувати, як ці інструменти найкраще використовувати. Мета організаторів – знайти вихід з глухого кута у розслідувані кримінальних проваджень щодо Януковича і його соратників, а також у провадженнях щодо банків-банкрутів. Transparency International Україна та партнери вимагають належного звіту від прокуратури про стан роботи за цими кейсами.

Питанню повернення коштів Януковича на конференції буде приділено максимум уваги, адже це є одним із стратегічних пріоритетів діяльності ТІ Україна.
Голова глобального руху Transparency International Хосе Угас під час свого візиту в Україну в червні наголосив, що необхідно працювати над поверненням коштів екс-президента і запевнив, що  ТІ буде допомагати українським правоохоронним органам це робити.

Участь у Конференції з повернення активів візьмуть понад 30 міжнародних експертів із США, ЄС, Швейцарії, Великобританії, Нідерландів, Румунії, Молдови, Боснії та Герцеговини, фахівці з Федерального бюро розслідувань США, Міжнародного Валютного Фонду, Міжнародного центру з повернення активів Базельського Інституту Управління та ін., Конференція стане підготовчим майданчиком для української влади до участі у глобальному форумі з повернення активів, анонсованого на 2017-ий рік екс-прем’єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном.

Захід є унікальним – ніхто в Україні більше не проводить аналогічних, присвячених практичним питанням арешту, конфіскації та управління активами, одержаними від корупційних злочинів.

В межах конференції іноземні експерти проведуть робочі навчальні модулі для українських правоохоронців, детективів та прокурорів. Вперше міжнародні експерти навчатимуть українських активістів як через судові позови повертати майно та гроші корупціонерів.

Відкриватиме конференцію Хюґ Мінґареллі – Голова Представництва ЄС в Україні, Гійом Шойрер – Посол Швейцарії в Україні та Молдові та Міністр юстиції Павло Петренко. Очікується участь Марі Йованович, Посла США в Україні та генерального прокурора Юрія Луценка.

Повна програма заходу для ознайомлення доступна тут.  Участь у Конференції можлива лише за наявністю листа-запрошення від організаторів, тому реєстрація за посиланням є обов’язковою.

Організатори: Transparency International Україна – громадська організація по боротьбі з корупційними правопорушеннями, місією якої є зменшення корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства та Центр Протидії Корупції – громадська організація, яка об’єднує експертів з юридичного, медійного та громадсько-політичного секторів, що поставили собі за ціль зменшити рівень політичної корупції в Україні

Контактна особа: Тетяна Шевчук, [email protected]