16 лютого Міжнародна мережа викривачів (WIN) звернулася до Президента Володимира Зеленського з проханням застосувати вето до закону щодо викривачів, ухвалений 4 лютого.

WIN підготувала відповідний лист до Офісу Президента, а Transparency International Ukraine долучилася до переліку його підписантів.

У своєму зверненні Опікунська рада Міжнародної мережі викривачів нагадує керівництву України про положення Антикорупційної стратегії, які, зокрема, включають пункт щодо належного захисту викривачів. Як і більшість організацій громадянського суспільства в Україні, WIN вважає, що запропонований законопроєкт підриває ефективний захист викривачів.

WIN нагадала, що Україна уклала Угоду про асоціацію з Європейським Союзом та відзначила євроатлантичну інтеграцію як цінність у Конституції. Проте запропонована законодавча база не відповідає Директиві ЄС про захист осіб, які повідомляють про порушення законодавства Союзу чи загальним принципам найкращих міжнародних практик у сфері захисту викривачів.

Зокрема, представників Мережі турбують такі зміни в законодавство:

  • умови, що не дозволяють безпечно повідомляти про порушення, 
  • відмова від внутрішніх каналів для повідомлень, 
  • вимога щодо розголошення конфіденційних джерел.

Детальніше про них читайте у документі.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(149) "WIN вважає, що запропонований законопроєкт підриває ефективний захист викривачів." ["quote_author"]=> string(0) "" }

WIN вважає, що запропонований законопроєкт підриває ефективний захист викривачів.

«Запропоновані зміни до законодавства України становлять напад на основні принципи захисту викривачів та дух Директиви ЄС, — стверджує член опікунської ради WIN Том Девайн.Як експерти та організації, які прагнуть захистити викривачів, ми повинні попередити тих, хто звертається за нашою допомогою, що цей закон є пасткою для викривачів, які хочуть повідомити про порушення з використанням внутрішніх каналів». 

Своєю чергою Анна Майєрс, виконавча директорка WIN, закликає президента Зеленського діяти:

«Ми сподіваємось, що ви відхилите ці поправки, не дасте цьому законопроєкту стати законом і передасте його назад до українського парламенту для покращень, при яких єдиний безпечний портал для викривачів залишатиметься в силі.  Викривачі — це справжні слуги народу. Їм потрібна ваша підтримка». 

WIN — це мережа з понад 40 організацій у 25 країнах та численних партнерів, що працюють над захистом викривачів у законодавстві та на практиці у всьому світі.

Раніше низка громадських організацій, серед яких і Transparency International Ukraine, також звернулася до Президента з проханням застосувати вето до Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів” (№3450) та повернути його на доопрацювання Верховній Раді України.

Нагадаємо, 4 лютого парламент прийняв законодавчі зміни, які фактично позбавляють захисту викривачів, які повідомляють інформацію всередині установ, де працюють. Детальніше про зміни до законопроєкту та наші рекомендації ми писали у нашому юридичному аналізі.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(354) "Ми сподіваємось, що ви відхилите ці поправки, не дасте цьому законопроєкту стати законом і передасте його назад до українського парламенту для покращень... Викривачі — це справжні слуги народу." ["quote_author"]=> string(66) "Анна Майєрс, виконавча директорка WIN" }

Ми сподіваємось, що ви відхилите ці поправки, не дасте цьому законопроєкту стати законом і передасте його назад до українського парламенту для покращень... Викривачі — це справжні слуги народу.

Анна Майєрс, виконавча директорка WIN