4 січня відбулося перше засідання Громадської ради міжнародних експертів. ГРМЕ вирішило винести на спільне засідання з Вищою кваліфікаційною комісією суддів 8 кандидатів, чия доброчесність викликає сумніви.

Громадська рада звернула увагу на біографії чинних суддів Дмитра Тішка, Тараса Зайця, Євгена Мартинова, Оксани Голуб, Юрія Кулініча та екс-суддів Анатолія Квятковського, Ігоря Штульмана та Анатолія Загороднього.

Спільне засідання ВККС та ГРМЕ має відбутися до 26 січня. За його результатами невідповідні претенденти можуть припинити участь у конкурсі.

Нагадаємо, що наприкінці року ВККС оприлюднила результати письмового іспиту та список кандидатів, які продовжують участь у конкурсі до ВАС. Саме з того моменту стартував 30-денний термін для ГРМЕ. Протягом цього часу міжнародні експерти мають виявити недоброчесних кандидатів і переконати у цьому ВККС.

9 січня низка організацій – Трансперенсі Інтернешнл Україна, Центр протидії корупції, Фундація DEJURE та Автомайдан – презентують повний список кандидатів, які за оцінкою громадськості не гідні бути суддями у Вищому антикорупційному суді.