Трансперенсі Інтернешнл Україна закликає донорів та гуманітарні установи упевнитись, що їхня діяльність ґрунтується на гуманітарних принципах та є підзвітною.  

Російське вторгнення в Україну спровокувало безпрецедентну гуманітарну кризу, 10,5 мільйонів людей були змушені переїхати, і 13 мільйонів потребують допомоги всередині країни. Що більше з’ясовується про жорстокості, з якими стикається український народ, тим більш важливо, щоб гуманітарні установи надавали допомогу ефективно.

Наразі гуманітарні установи отримали лише 54% з 1,1 мільярда доларів, які ООН планувала зібрати для України. Ймовірно обсяги фінансування збільшать, бо потреби постійно зростають. Водночас щодо 610 мільйонів доларів, які вже надійшли, донори та агенції майже не звітували публічно, на що саме йдуть ці кошти.

Щоб забезпечити ефективне та адекватне реагування, всі гуманітарні установи, які працюють в Україні, повинні дотримуватися гуманітарних принципів ООН: гуманності, неупередженості, нейтралітету та незалежності у своїх програмах. Організації повинні публікувати у відкритому доступі інформацію про отримані кошти, куди їх витрачено і навіщо. А також впроваджувати механізми підзвітності, щоб допомога доходила до тих, хто її потребує. 

Виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна Андрій Боровик заявив

«Ми закликаємо всі організації бути прозорими та підзвітними перед своїми донорами та, головне, народом України — дотримуючись основного гуманітарного принципу ефективного та етичного управління ресурсами. Жодне гуманітарне реагування не може вважатися адекватним без надійних механізмів підзвітності та доброчесності».