У 2016 році усі публічні закупівлі в Україні почали проводити через електронну систему Prozorro. Завдяки цьому стали відкритими величезні масиви даних про тендери: інформація про умови, обсяги та ціни кожного з них, про всіх замовників та постачальників. 

Це створило надзвичайно великі можливості для аналізу ефективності закупівель конкретних установ, виявлення корупції, а також удосконалення публічних закупівель у цілому. Необхідна інформація доступна для всіх у будь-який час та з будь-якого місця. 

Проєкт DOZORRO уже понад 5 років опікується дотриманням правил у сфері та власне моніторить закупівлі. 

В межах спільного вебінару з Funky Citizens фахівці проєкту розповіли для румунських організацій громадянського суспільства та журналістів про свій досвід розбудови спільноти громадських організацій, що моніторять публічні закупівлі, та співпраці з локальними журналістами-розслідувачами.

“Попри те, що електронна система зробила усі дані про публічні закупівлі відкритими, Prozorro не може посадити корупціонера. Вона робить його корупційні дії видимими. Громадський моніторинг виявляє порушення та сповіщає про них керівні та контролюючі органи”, — пояснює регіональна координаторка DOZORRO Анастасія Ференц.

Захід відбувся в межах проєкту Open Contracting in Romania за підтримки Black Sea Trust.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(467) "Попри те, що електронна система зробила усі дані про публічні закупівлі відкритими, Prozorro не може посадити корупціонера. Вона робить його корупційні дії видимими. Громадський моніторинг виявляє порушення та сповіщає про них керівні та контролюючі органи." ["quote_author"]=> string(31) "Анастасія Ференц" }

Попри те, що електронна система зробила усі дані про публічні закупівлі відкритими, Prozorro не може посадити корупціонера. Вона робить його корупційні дії видимими. Громадський моніторинг виявляє порушення та сповіщає про них керівні та контролюючі органи.

Анастасія Ференц