Українські чиновники повинні щорічно звітувати про свої активи в електронній декларації. Втім, вони можуть збрехати і вписати у неї малі статки, купуючи при цьому дорогі квартири, авто та інше майно. Зокрема для виявлення ознак таких корупційних правопорушень НАЗК має проводити моніторинг способу життя посадових службовців (МСЖ).

Мета цієї процедури перевірити рівень життя декларантів наявним у них та членів їх родин отриманим та задекларованим доходам і майну. ТІ Україна дослідила ефективність МСЖ та підготувала комплексні рекомендації для вдосконалення моніторингу способу життя як інструменту фінансового контролю. 

Однією з важливих вимог під час проведення моніторингу є дотримання права на приватне та сімейне життя, гарантоване  статтею 8 Європейської конвенції з прав людини. Відповідно до цього права, державні органи загалом не можуть втручатись у приватне життя громадян, але існують винятки. 

Зокрема, у ході здійснення МСЖ втручання у приватне життя декларантів можливе, якщо воно: 

  1. Відбувається «згідно з законом».
  2. Переслідує легітимну мету.
  3. Необхідне у демократичному суспільстві.

Проаналізована судова практика ЄСПЛ дає змогу не тільки розібратися зі змістом трьох критеріїв, а й співвіднести їх з процедурою моніторингу способу життя декларантів в Україні. Дослідивши рішення ЄСПЛ, зроблено висновок, що в Україні повною мірою не дотримано жоден з трьох критеріїв для забезпечення права на приватне та сімейне життя посадових службовців під час МСЖ. 

Однією з наріжних проблем є недотримання «базового» критерію «відповідності закону», оскільки це виключає необхідність відповідності МСЖ двом іншим критеріям: «наявності легітимної мети» і «необхідності у демократичному суспільстві». Тому першочергово необхідно сформувати нормативно-правове визначення поняття «спосіб життя» та чітко прописати зміст, підстави, строки та межі МСЖ. Після цього буде забезпечено його легітимну мету – запобігання та боротьба з корупцією в Україні. 

Також для вдосконалення МСЖ пропонуємо наступні рекомендації:

  • скасувати нові Методичні рекомендації НАЗК щодо порядку здійснення вибіркового моніторингу способу життя суб’єктів декларування;
  • провести широке та відкрите обговорення процедури моніторингу способу життя посадовців  для одержання коментарів та пропозицій від громадськості, експертів та інших охочих;, 
  • опрацювати зібрані коментарі і підготувати проєкт Порядку здійснення моніторингу способу життя суб’єктів декларування;
  • затвердити такий Порядок, подати його на державну реєстрацію та оприлюднити.

Більше про судову практику ЄСПЛ дізнавайтеся з Додатку дослідження ТІ Україна.