У Відні відбувся міжнародний круглий стіл, на якому обговорили підготовку до Глобального форуму з повернення активів (грудень 2017, США), де Україна буде у фокусі. Українське відділення Transparency International разом з іншими відділеннями глобальної мережі обговорили результати роботи щодо  повернення активів у своїх країнах. Представники української влади не були присутніми ні на круглому столі, ні на сесії робочої групи ООН з повернення активів. Що представлятиме Україна у грудні на Глобальному форумі – для громадськості лишається загадкою.

Днями, 24-25 серпня в штаб-квартирі ООН у Відні відбулась щорічна сесія міжурядової робочої групи з повернення активів. Паралельно з цим заходом 24 серпня коаліцією громадських організацій було організовано міжнародний круглий стіл для обговорення підготовки до Глобального форуму з повернення активів, який проходитиме у грудні цього року у Вашингтоні, США.

Оскільки робота зазначеного форуму буде зосереджена на чотирьох фокус-країнах: Нігерія, Шрі Ланка, Туніс та Україна, представники ТІ Україна та Центру протидії корупції взяли участь у роботі круглого столу та представили скорочений звіт про українські результати в напрямку повернення активів.  Представники усіх країн наголошували на відсутності об’єктивної інформації від урядів своїх держав стосовно процесу повернення активів і розслідування справ топ-корупціонерів. На думку Андрія Слюсаря, координатора напрямку запобігання топ-корупції TI Україна, наша держава має такі ж проблеми: «Український уряд, попри всі обіцянки, досі не створив можливості для громадського контролю над процесом конфіскації коштів корупційних топ-чиновників. Закритість інформації про розслідування злочинів топ-корупціонерів, про заарештовані чи заморожені закордоном активи та процедуру їх повернення створює атмосферу недовіри та безкарності в Україні. Дуже важливо, щоб Україна відкрито прозвітувала про свою роботу на Глобальному форумі».

Організатори Глобального форуму (а це уряди США, Об’єднаного королівства та Світовий Банк) наголосили на бажанні забезпечити участь у ньому практикам-правоохоронцям, які залучені до повернення активів, а також представникам громадянського суспільства із країн, що будуть у фокусі. Організатори відмітили важливість альтернативних звітів про результати діяльності фокус-країн від громадськості.

Крім громадських організацій до роботи круглого столу долучились представники урядових делегацій США, Об’єднаного Королівства, Швейцарії, Нігерії, Шрі Ланки та ініціативи Світового Банку з повернення вкрадених активів. На жаль, представники української влади, незважаючи на запрошення організаторів, не взяли участі у роботі цього круглого столу. Так само Україна не була представлена і на згаданій вище сесії робочої групи в рамках ООН.

Залишається лише сподіватись, що представники української влади зможуть організувати належне представлення України на Глобальному форумі у грудні в США та співпрацюватимуть у цьому з неурядовими організаціями. Зі свого боку Transparency International Україна відкрита до співпраці.