Трансперенсі Інтернешнл Україна разом з ключовими стейкхолдерами провела експертне обговорення «Прозора приватизація та оренда: як забезпечити оптимальні законодавчі рішення?».

У заході взяли участь представники менеджменту Фонду державного майна України на чолі з Дмитром Сенниченком та підприємства «Прозорро.Продажі» з директором Олексій Соболевим, народний депутат Олексій Мовчан та виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик. Також до участі долучились представники Офісу реформ Кабінету Міністрів України та Центру економічної стратегії.

«На Фонд державного майна чиниться безпрецедентний тиск, оскільки ідеться про бізнес-інтереси навіть не на мільйони, а мільярди гривень. Утім прозора конкурентна приватизація — це ключ до зниження корупції у державному секторі економіки. І ми маємо зробити все, щоб ФДМУ мав усі законні інструменти для досягнення суспільно важливих цілей», — переконаний Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна.

Наразі у Верховній раді на різних стадіях розгляду перебувають 4 законопроєкти з «приватизаційного пакета». Вони стосуються змін у роботі Фонду держмайна, списання накопиченого податкового боргу державних і комунальних підприємств, розподілу надходжень до державного і місцевого бюджетів від приватизації та встановлення адміністративної відповідальності у сфері управління майном.

Учасники дискусії доволі плідно обговорили тригерні питання у кожному із законопроєктів, і що важливіше, озвучили головні виклики у сфері та як з ними працювати.

«Наше завдання як представництва міжнародної антикорупційної організації стежити за законодавчими ініціативами у важливих сферах, аналізувати їх через призму корупційних ризиків, напрацьовувати якісні зміни та сприяти їхньому впровадженню. Саме тому ми тут», — зазначила керівниця напряму управління публічним майном Христина Зелінська.

Детально з висновками щодо законопроєктів можна ознайомитися в колонці Христини Зелінської для «Юридичної газети».

Цей захід став можливим завдяки фінансовій підтримці Швеції.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(437) "На Фонд державного майна чиниться безпрецедентний тиск, оскільки ідеться про бізнес-інтереси навіть не на мільйони, а мільярди гривень. Утім прозора конкурентна приватизація — це ключ до зниження корупції у державному секторі економіки." ["quote_author"]=> string(27) "Андрій Боровик" }

На Фонд державного майна чиниться безпрецедентний тиск, оскільки ідеться про бізнес-інтереси навіть не на мільйони, а мільярди гривень. Утім прозора конкурентна приватизація — це ключ до зниження корупції у державному секторі економіки.

Андрій Боровик