19 травня в комітетах Верховної Ради було прийнято цілих три важливих рішення, які можуть суттєво вплинути на боротьбу з корупцією в Україні.

Комітет з правової політики підтримав та включив до порядку денного сесії законопроєкти № 5369 та 5370, які стосуються діяльності Окружного адміністративного суду Києва.

Нагадаємо, що законопроєкт 5369 передбачає ліквідацію ОАСК та створення нового Київського міського окружного адміністративного суду. А законопроєкт №5370 передбачає механізм передачі справ з ОАСК до новоствореного суду та регулюють момент фактичної ліквідації суду. За ними ОАСК продовжуватиме розглядати поточні справи до створення нового суду.

Більше про ці законопроєкти ми розповідали тут.

Своєю чергою Комітет з антикорупційної політики рекомендував парламенту розглянути законопроєкт №5459-1, покликаний привести статус НАБУ у відповідність до вимог Конституції.

Тішить, що з-поміж чотирьох варіантів нардепи обрали найкращий, на нашу думку варіант, адже саме він несе в собі найменшу кількість ризиків для незалежності керівника НАБУ. Хоч містить і свої недоліки. Які саме — читайте в нашому аналізі. 

А Комітет з питань правоохоронної політики розглянув та схвалив для розгляду в другому читанні президентський законопроєкт №4651 про посилення відповідальності за брехню в деклараціях.

2021-й став першим роком, коли декларації подавались в умовах браку дієвих стримувальних санкцій за брехню в деклараціях або їх неподання. Законодавча ініціатива президента спрямована покращити цю ситуацію.

А ТІ Україна загалом вже оцінювала текст законопроєкту як рух в правильному напрямку.

Тепер всі ці важливі документи будуть розглянуті народними депутатами в залі: законопроєкти щодо НАБУ та ОАСК у першому читанні, а законопроєкт про посилення відповідальності за брехню в деклараціях — у другому читанні.