Сьогодні вранці польські правоохоронці затримали колишнього очільника Державної служби автомобільних доріг України Славоміра Новака. Його підозрюють у керуванні організованою злочинною групою, відмиванні грошей і корупції у дорожній сфері.

Пізніше стало відомо, що до справи долучені Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

“НАБУ та САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі та Окружною прокуратурою проводять санкціоновані обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі в межах спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства”, — повідомила пресслужба НАБУ. 

Ідеться про слідчі дії в офісах Укравтодору, компаній-учасниць тендерів державної агенції, а також за місцем проживання колишніх посадовців державної агенції та громадян Польщі, імовірних учасників злочинної організації.

На брифінгу Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що, за даними слідства, Славомір Новак керував злочинною організацією, яка розкрадала кошти міжнародних організацій, виділені на ремонт доріг в Україні.

В.о. керівника САП Максим Грищук розповів, як відбувалося розкрадання. Коли українські компанії будували дороги в Україні, але не встигали закінчити з різних причин, Новак пропонував їм уникнути штрафів і продовжити дію договору. Натомість компанії нібито мали поповнити статутний капітал спеціально створеного нового підприємства на території Польщі.

Окрім цього, щоб забезпечити собі майбутнє, тодішній очільник Укравтодору нібито пропонував міжнародній організації створити спільне підприємство на території Польщі. 50% статутного капіталу мали надати його наближені особи. Після завершення каденції Новак планував увійти в наглядову раду компанії. 

Артем Ситник додав, що в межах слідства опрацьовують тендери загальною вартістю 270 млн євро. 

Нагадаємо, що восени 2019-го Трансперенсі інтернешнл Україна закликала Кабмін не стояти осторонь скандалу про корупцію в закупівлях Державної служби автомобільних доріг за керівництва Новака. 

Тоді Славомір Новак фактично наділив скандального очільника Тернопільської служби автомобільних доріг Богдана Юлика повноваженнями першого заступника в обхід погодження з Кабміном. Хоча саме за керівництва Юлика одну дорогу поділили на 177 відрізків по 40 метрів, щоб уникнути відкритих торгів. Проте замість покарання він отримав підвищення.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(484) "НАБУ та САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі та Окружною прокуратурою проводять санкціоновані обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі в межах спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства." ["quote_author"]=> string(29) "пресслужба НАБУ" }

НАБУ та САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі та Окружною прокуратурою проводять санкціоновані обшуки в Києві, Львові, а також на території Польщі в межах спільного розслідування діяльності злочинної організації в сфері дорожнього господарства.

пресслужба НАБУ