7 листопада НАБУ та САП викрили схему розкрадання понад 27 млн грн на будівництві дитячого садка в передмісті Києва. П’ятьом особам вручили повідомлення про підозру. Ідеться про дошкільний заклад в с. Гатне. Відповідні тендери відстежували мешканці села, які згодом разом із DOZORRО-спільнотою та юристами BIHUS.Info звернулися до НАБУ.

Ця історія — чудовий приклад, наскільки важливі відкриті дані, активний громадський контроль та незалежні антикор_органи у боротьбі з корупцією. 

У 2018 році місцевий активіст залишив відгук про порушення на порталі DOZORRO. Над цією історією почала працювати ГО “Трипільський край” зі спільноти. Фахівчиня організації Ольга Нос виявила потенційні зловживання на закупівлях проєктної документації та самого будівництва дитсадка. Зокрема, на тендері для будівництва змагалися пов’язані учасники, а документи переможця не відповідали вимогам. До слова, засновником обох компаній був настоятель храму.

Аналітики звернулися до Держаудитслужби, яка підтвердила порушення. Утім сільська рада їх не виправила. Натомість вона збільшила видатки на дитсадок з 68 млн грн до 192 млн грн. Додаткові гроші витрачали не на тендерах, а за переговорною процедурою, підписуючи договори напряму. 

“Трипільський край” разом із юристами BIHUS.Info та місцевими активістами звернулися до Національного антикорупційного бюро. Мешканці громади активно включалися в справу, були на допитах як свідки, а у 2020 році детективи прийшли з обшуками до бухгалтера і голови сільради.

Загалом під час розслідування НАБУ виявило, що дитсадок стоїть недобудований, а акти виконаних робіт підробляли, зокрема завищували ціни. Ще одній компанії заплатили за послуги, які та взагалі не надавала. 

Наразі Нацбюро вручило повідомлення про підозру п’ятьом учасникам корупційної схеми: тодішньому голові сільської ради, бухгалтеру та трьом директорам підприємств. Справу розглядатиме Вищий антикорупційний суд.

Матеріал підготовано за підтримки USAID / UK aid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах