Центру прав людини ZMINA представив моніторингову доповідь щодо тиску й переслідування активістів у другому кварталі 2020 року.

Вони прагнули оцінити ситуацію щодо переслідування й тиску на громадських активістів протягом квітня–червня 2020 року, опис нових інцидентів і нововиявлених обставин у попередніх справах нападів на правозахисників.

За другий квартал 2020 року було зафіксовано 22 випадки переслідування активістів на підконтрольній Україні території: 7 – у квітні, 6 – у травні та 9 – у червні.

Найбільше серед них трапилось у Києві (11), на Одещині (3), Харківщині (2) та Донеччині (2). Також по одному випадку за моніторинговий період – у Київській, Житомирській, Дніпропетровській та Львівській областях.

Серед усіх зафіксованих випадків 5 стосувалися знищення чи пошкодження майна, 4 – фізичної агресії щодо активістів, зокрема, з використанням вибухівки, 3 – погроз та інших форм тиску. Ще 3 випадки мали ознаки юридичного переслідування, і по два відповідно класифіковано як порушення приватності й незаконне затримання чи обшук.

Найбільш ризиковими видами діяльності серед такої, яку вдається однозначно класифікувати, залишається антикорупційна (5 інцидентів), протидія незаконній забудові (2), захист прав ЛГБТ+ (2) та захист прав жінок (1).

Завантажити доповідь можна українською та англійською.

Нагадаємо, ТІ Україна закликала Авакова та Нацпол до оперативного, всебічного та незалежного розслідування у справі Віталія Шабуніна, будинок якого згорів у ніч на 23 липня.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(219) "Найбільш ризиковими видами діяльності серед такої, яку вдається однозначно класифікувати, залишається антикорупційна" ["quote_author"]=> string(22) "дослідження" }

Найбільш ризиковими видами діяльності серед такої, яку вдається однозначно класифікувати, залишається антикорупційна

дослідження