Чи можемо ми бути певні, що визнані в усьому світі банки ведуть чисту і прозору діяльність? Аж ніяк!

Прикладом тому може стати історія про найбільший фінансовий скандал ХХ століття — крах Банку з міжнародної торгівлі та кредитування (BCCI).

Його засновником був пакистанець Ага Хасан Абеді, який створив BCCI у 1972 році і відразу почав використовувати його для фінансових махінацій. Щоб обдурити весь світ, банк використовував налагоджену складну систему корпоративних структур. Потрібні операції штучно ділилися на частини та передавалися різним юридичним особам і країнам. Тому жодна правоохоронна система не могла їх простежити.

Це зробило BCCI найзручнішою установою для відмивання грошей — як кримінальних, так і державних.

У 70-х роках Абеді вийшов на американський фінансовий ринок. За нелегальної підтримки американських політиків, серед яких був і радник кількох президентів Кларк Кліфорд, пакистанець став прихованим власником впливового банку First American. Це допомогло BCCI влитися в одну з найбільших фінансових систем світу. І впливати на неї зсередини.

До кінця 80-х фінансова імперія Абеді мала 400 відділень та представництв у 73 країнах світу, а гроші їй довіряли 1,3 мільйона вкладників. Банк обслуговував найвпливовіших і найбільш підозрілих клієнтів свого часу — від ЦРУ та Медельїнського картеля до Осами Бен Ладена та Аль-Каїди.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(457) "Потрібні операції штучно ділилися на частини та передавалися різним юридичним особам і країнам. Тому жодна правоохоронна система не могла їх простежити. Це зробило BCCI найзручнішою установою для відмивання грошей — як кримінальних, так і державних." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Потрібні операції штучно ділилися на частини та передавалися різним юридичним особам і країнам. Тому жодна правоохоронна система не могла їх простежити. Це зробило BCCI найзручнішою установою для відмивання грошей — як кримінальних, так і державних.

Одним із перших за розслідування діяльності ВССІ взявся вашингтонський юрист Джек Блум. Його увагу привернули схеми з відмивання грошей, у тому числі, і бюджетних. Попри титанічні зусилля Блума його керівника Джона Керрі, ні ФБР, ні інші служби не хотіли допомагати у розслідуванні. А подеколи взагалі приховували вже знайдені докази. Все змінилося, коли за справу ВССІ взявся легендарний прокурор Роберт Моргентау. Спершу Управління юстиції та інші служби теж чинили йому опір. Але у 1988 році власник ВССІ Абеді пережив серцевий напад і відійшов від справ. Без засновника фінансова імперія пішла на дно, що суттєво допомогло прокурору.

Крок за кроком, Моргентау вдалося довести кримінальний вплив ВССІ на фінансову ситуацію у США та світі. У 1991 році прокурор висунув обвинувачення банку та двом його інвесторам — Абеді та його товаришу Накві. Моргентау стверджував, що з рахунків ВССІ зникли 20 млрд доларів. Зрештою, обвинувачені пішли на угоду зі слідством, банк сплатив 10 млн доларів штрафу та втратив 550 млн доларів американських вкладень.

Судові розгляди із вкладниками банку тривають досі. Як виявилося, ВССІ являв собою складну фінансову піраміду, що була збитковою по своїй суті й існувала тільки користуючись з внесків людей. Пізніше Роберт Моргентау назвав аферу ВССІ “найбільшим банківським шахрайством у світовій фінансовій історії”. Але все було недарма! Ця історія, зрештою, спонукала весь світ розпочати активну боротьбу з фінансовою злочинністю. І США, які першими розкрили злочини такого масштабу, очолили цю боротьбу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(350) "Судові розгляди із вкладниками банку тривають досі. Як виявилося, ВССІ являв собою складну фінансову піраміду, що була збитковою по своїй суті й існувала тільки користуючись з внесків людей. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Судові розгляди із вкладниками банку тривають досі. Як виявилося, ВССІ являв собою складну фінансову піраміду, що була збитковою по своїй суті й існувала тільки користуючись з внесків людей.