21 січня Трансперенсі Інтернешнл Україна презентувала результати піврічного комплексного дослідження роботи Вищого антикорупційного суду. 

В рамках моніторингу роботи ВАКС з липня по грудень 2020 року юристи ТІ Україна відвідали 311 судових засідань і загалом промоніторили 68 проваджень, в рамках яких 126 осіб мали статус обвинувачених.

Зокрема, згідно з представленим звітом, у першій інстанції ВАКС в середньому відсоток порушень складає 7%, в апеляції 3%, у засіданнях з обрання запобіжних заходів ― 17%

При цьому експерти зазначили, що найпомітнішими тенденціями в роботі суду сьогодні є суттєва кількість перенесених судових засідань (28% від усіх розглянутих засідань з 224), передача матеріалів та документів до суду не через судового розпорядника, відхилення захисників від стандартів процесуальної та професійної етики та проблематика достатнього обґрунтування клопотань про обрання запобіжного заходу.

Саме ці питання і стали головними темами обговорення під час онлайн-заходу “Що впливає на ВАКС: результати моніторингу”.

“Оскільки суд часто розглядає медійно цікаві справи, іноді зміщується фокус. І питання щоденної роботи та взаємодії з САП, НАБУ, адвокатською спільнотою залишаються поза увагою, — пояснює керівниця юридичного відділу ТІ Україна Катерина Риженко. — Цей виклик ми намагалися подолати, провівши наше дослідження”.

Під час заходу суддя-спікерка ВАКС Віра Михайленко розповіла про процесуальні компоненти у діяльності суду, і окремо зіставляла їх із висновками зі звіту ТІ Україна. 

Про суд завжди говорять учасники, і роботою суду завжди буде хтось незадоволений, тим паче таким, як Вищий антикорупційний суд. А подібні моніторинги дозволяють зрозуміти, що насправді відбувається в судовій установі, дати більш-менш об’єктивну оцінку його роботи, додала Віра Михайленко. 

Своїм враженням від взаємодії з Антикорсудом також поділилися і представники інших сторін, залучених у судові процеси. Так, прокурорка САП Олена Панченко відзначила, що оперативна взаємодія антикорупційної прокуратури із ВАКС відбувається значно швидше, ніж з іншими судовими інституціями. 

 “ВАКС це завершальна ланка в антикорупційній реформі. Тому за такий невеликий проміжок часу ми вже бачимо результати і в нас є, з чим порівняти”, сказала Олена Панченко.

Позитивним враженням від співпраці з судом також поділилася й керівниця підрозділу детективів НАБУ Олена Кроловецька.

“Суд розвивається і ми розвиваємось разом з ним. Ми бачимо позитив і здатність до самовдосконалення”, зазначила вона.

Коментарями щодо роботи з судом поділився й адвокат Андрій Слюсар. 

Мені як громадянину і як платнику податків дуже важливо, щоб у нас були професійні прокурори, детективи, які здатні ефективно розслідувати злочини, викривати корупційні схеми і доводити це в суді”, пояснив він. 

“Я буду нечесним, якщо скажу, що в нас усе ідеально, — зізнався керівник апарату ВАКС Богдан Крикливенко. — Виклики є, ми намагаємось на них реагувати, виходячи з найкращих цінностей і стандартів. Я впевнений, якщо ви подивитесь в динаміці нікому за ВАКС точно соромно не буде!“.

Більше про результати моніторингу роботи ВАКС дізнавайтеся зі звіту ТІ Україна.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(399) "Про суд завжди говорять учасники, і роботою суду завжди буде хтось незадоволений, тим паче таким, як Вищий антикорупційний суд. А подібні моніторинги дозволяють зрозуміти, що насправді відбувається в судовій установі." ["quote_author"]=> string(66) "Суддя-спікерка ВАКС Віра Михайленко" }

Про суд завжди говорять учасники, і роботою суду завжди буде хтось незадоволений, тим паче таким, як Вищий антикорупційний суд. А подібні моніторинги дозволяють зрозуміти, що насправді відбувається в судовій установі.

Суддя-спікерка ВАКС Віра Михайленко

Дослідження проводилось за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. Погляди належать виключно Трансперенсі Інтернешнл Україна і можуть не збігатися з позицією Посольства США.