Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) розробив запитальник, щоби проінформувати українських виборців про підходи кожного кандидатів у президенти до боротьби з корупцією в секторі безпеки і оборони. Традицію опитувати кандидатів у президенти організація запозичила у Франції та Сполучених Штатів, де подібні опитування проводять перед кожними виборами.

«Реформа безпекового сектору та подолання корупції у цій системі є ключовими умовами забезпеченя національної безпеки України. Дуже важливо, щоби кандидати у президенти відповіли на ці сім запитань, адже це допоможе виборцям отримати цінну інформацію і зрозуміти, які погляди має наступний президент щодо майбутнього України», – зазначив Володимир Огризко, Співголова НАКО.

НАКО просить кандидатів у президенти відповісти на наступні запитання:

  1. До якої міри, на Ваш погляд, корупція у секторі оборони становить перешкоду євроатлантичній  інтеграції України? Якщо Вас буде обрано Президентом України, якими будуть Ваші кроки з її подолання?
  2. Певний рівень секретності у питаннях національної безпеки є важливим для кожної країни, проте надмірна засекреченість може сприяти поширенню корупції та зловживанню владою. Чи вважаєте Ви, що необхідно надавати більше доступу до інформації у сфері оборони, і якщо так, то як Ви пропонуєте це робити?
  3. Дієва система закупівель, яка забезпечує ефективне використання коштів і гарантує, що військовослужбовці мають усе необхідне, відповідає інтересам всіх українців. Як Ви пропонуєте зменшувати корупцію у сфері оборонних закупівель?
  4. Укроборонпром становить велику частину сектору оборони України. Які заходи Ви плануєте вжити, щоб забезпечити ефективне управління цим концерном?
  5. Легальна або нелегальна торгівля з непідконтрольними територіями (Донбас та Крим) створює корупційні ризики, зокрема, і в армії. Як Ви плануєте вирішувати цю проблему?
  6. Після розвалу Радянського Союзу Міністерство оборони успадкувало понад 600 000 га землі. Через корупцію та неефективне управління відомство вже втратило ефективний контроль над приблизно 100 000 га. Чи вважаєте Ви це проблемою, і які перші найважливіші кроки плануєте у цьому напрямку?
  7. Зараз в Україні у черзі на отримання службового та постійного житла перебувають приблизно 47 тисяч сімей військовослужбовців. Які заходи Ви плануєте вжити для вирішення цієї проблеми?
array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(600) "Реформа безпекового сектору та подолання корупції у цій системі є ключовими умовами забезпеченя національної безпеки України. Дуже важливо, щоби кандидати у президенти відповіли на ці сім запитань, адже це допоможе виборцям отримати цінну інформацію і зрозуміти, які погляди має наступний президент щодо майбутнього України." ["quote_author"]=> string(64) "Володимир Огризко, Співголова НАКО" }

Реформа безпекового сектору та подолання корупції у цій системі є ключовими умовами забезпеченя національної безпеки України. Дуже важливо, щоби кандидати у президенти відповіли на ці сім запитань, адже це допоможе виборцям отримати цінну інформацію і зрозуміти, які погляди має наступний президент щодо майбутнього України.

Володимир Огризко, Співголова НАКО

Виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна Андрій Боровик оцінив актуальність підібраних питань до кандидатів: “Останні 5 років Україна повільно, проте впевнено позбувається пострадянської спадщини і рухається в бік євроатлантичних цінностей. Але залишається певна кількість питань. Ті 7 питань, які виокремили в цьому запитальнику, вони є ключовими. Їх неможливо вирішити якимось одним рішенням завтра-післязавтра. Це питання які точно мають бути вирішені в наступні 5 років. І відповіді кандидатів продемонструють їх обізнаність в сфері сектору безпеки та оборони та наскільки вони готові вирішувати проблеми і яким чином“.

Окрім запитань до кандидатів у Президенти України НАКО розробив онлайн-платформу, на якій зібрані відповіді кандидатів та посилання на матеріали, які дають краще розуміння способів подолання корупції в секторі безпеки і оборони.

 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(624) "Ті 7 питань, які виокремили в цьому запитальнику, вони є ключовими. Їх неможливо вирішити якимось одним рішенням завтра-післязавтра. Це питання які точно мають бути вирішені в наступні 5 років. І відповіді кандидатів продемонструють їх обізнаність в сфері сектору безпеки та оборони та наскільки вони готові вирішувати проблеми і яким чином." ["quote_author"]=> string(127) "Андрій Боровик, виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна" }

Ті 7 питань, які виокремили в цьому запитальнику, вони є ключовими. Їх неможливо вирішити якимось одним рішенням завтра-післязавтра. Це питання які точно мають бути вирішені в наступні 5 років. І відповіді кандидатів продемонструють їх обізнаність в сфері сектору безпеки та оборони та наскільки вони готові вирішувати проблеми і яким чином.

Андрій Боровик, виконавчий директор Трансперенсі Інтернешнл Україна