У вівторок Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) презентував представникам Служби Безпеки України, НАТО, Консультативної місії ЄС та громадянського суспільства бриф «Секретність та прозорість: у пошуку правильного балансу». У ньому йдеться про необхідність пошуку правильного балансу між інтересами національної безпеки та прозорістю, зокрема, в умовах конфлікту на сході України та свободи інформації. У документі проаналізовано нинішню систему України. Особливий акцент зроблено на оборонні закупівлі та рекомендації у питанні секретності, що базуються на найкращому світовому досвіді.

Мета заходу, який ми організували за допомоги Реанімаційного Пакету Реформ, полягала у тому, щоб презентувати бриф про секретність і одночасно залучити зацікавлені сторони до подальшого, глибокого дослідження НАКО на цю тему. Експерти обговорили труднощі українського законодавства, які можуть сприяти зловживанню владою та корупційним ризикам, пов’язаним із надмірним засекречуванням. Критерії засекречування інформації часто дуже широкі і нечітко прописані. На практиці, це призводить до суб’єктивного прийняття рішень і нижчого рівня прозорості.

До дискусії долучилися представники державних органів та експерти з питань державної таємниці. Народні депутати також поділилися своїм досвідом роботи із засекреченою інформацією, а міжнародні партнери закликали Україну слідувати євро-атлантичним стандартам прозорості і сприяти доброчесності у розвідувальних службах.

Значення цього заходу важко переоцінити: він продемонстрував, що державні органи готові до змін та співпраці із громадянським суспільством. Нагадуємо, що публікацією брифу про секретність та прозорість Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони  розпочинає ґрунтовне дослідження нормативно-правової бази, що регулює питання захисту державної таємниці. НАКО висловлює щиру подяку всім учасникам заходу і сподівається на подальшу співпрацю.

Завантажити бриф НАКО про секретність у секторі оборони (українською та англійською мовами) можна на сайті НАКО: https://bit.ly/2MoVMmB