Незалежний комітет з питань оборони (НАКО) і Transparency International Ukraine домовилися з Державним концерном «Укроборонпром» про участь у його реформуванні в ролі незалежного експерта.

Так, було домовлено, що НАКО і ТІ Україна нададуть експертну допомогу в розробці фінального технічного завдання запиту пропозиції на послуги з реформування Концерну та візьмуть участь у відборі компаній, які представлять попередні пропозиції. Послуги незалежних аудиторів «Укроборонпром» має закуповувати через систему державних закупівель ProZorro.

НАКО і ТІ Україна заявили про готовність виступити третьою стороною у реформуванні Концерну та підвищенні його рівня прозорості, вони здійснять громадський контроль за діяльністю підприємств Концерну та сприятимуть зниженню рівня корупції. Участь НАКО і ТІ Україна можлива лише за умови, що спільна робота призведе до реальних результатів, а не обмежиться тільки «декларацією про наміри».

«Концерн проявляє готовність до прозорості в питаннях проведення реформ. Нам важливо, щоб представники громадського сектора не стали просто прикриттям бездіяльності й гальмування позитивних змін. Ми готові надати необхідну допомогу в підвищенні рівня прозорості та громадського контролю, зниженні рівня корупції всередині Концерну. Така співпраця є можливістю пильно стежити за процесами реформування та інформувати громадськість, якщо всередині оборонно-промислового сектора залишатимуться корупційні ризики», – озвучив свої застереження Секретар НАКО Віктор Плахута.

Відповідно до домовленості з Концерном представники НАКО та ТІ Україна матимуть право надавати свою експертну оцінку та рекомендації, але остаточне рішення про їх прийняття залишатиметься за ДК «Укроборонпром».

Окрім того, НАКО і ТІ Україна нададуть посильну допомогу в залученні донорських коштів для проведення незалежного аудиту ДК «Укроборонпром» та фінансування вартості послуг консультантів. Частину коштів на ці заходи Концерн виділить зі свого бюджету, іншу – планує залучити через урядові програми.

«Як тільки Концерн імплементує принципи прозорості та відкритості, зокрема стандарти корпоративного управління Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), це автоматично підвищить його вартість. Концерн зможе брати участь у найкращих світових тендерах, адже компанії із прозорим бухгалтерським обліком є більш конкурентноздатними та привабливими для інвесторів», – запевнила на зустрічі з керівниками ДК «Укроборонпром» член Правління ТІ Україна Юлія Клименко.

НАКО та ТІ Україна сподіваються, що Концерн буде реформовано з урахуванням усіх антикорупційних рекомендацій. Адже зниження корупційних чинників в оборонно-промисловому секторі є однією з умов посилення обороноздатності України та розвитку економіки.

Національний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) є спільною міжнародно-національною групою, яка діє за підтримки Секретаріату (Україна) та Програми оборони та безпеки Transparency International. Цілі НАКО – моніторинг та оцінка зусиль зі зниження рівня корупції у сфері оборони, розробка антикорупційних рекомендацій та просування стандартів прозорості в оборонному секторі. http://bit.ly/2jls9iH

Завантажити прес-реліз