Зменшити корупційні ризики у секторі оборони та безпеки можливо, лише якщо змінити політику секретності у цій галузі. Про це заявила Генеральний Секретар НАКО Олена Трегуб під час брифінгу у Верховній Раді 3 липня. Ось чому вже зараз необхідно починати  роботу над новою редакцією Закону про державну таємницю, – каже Трегуб.

Генеральний Секретар НАКО пояснила, що законодавство України продовжує використовувати радянську модель: інформацію про сектор оборони можна автоматично, іноді необґрунтовано, засекречувати. При цьому чиновнику за необґрунтоване засекречення інформації  загрожує лише штраф у 1700 гривень максимум.

Народний депутат Світлана Заліщук розповіла, що «на відміну від тих країн, які є членами НАТО, державний бюджет України в сфері оборони вкладається у вісім маленьких рядочків. А всі інші закупівлі, всі інші витрати йдуть під грифом секретно». За інформацією депутата, це дозволяє представникам влади разом із деякими представниками бізнесу наживатися на бюджеті. «Це безумовно б’є по іміджу України», – наголошує Заліщук.

Закон України “Про державну таємницю” вже застарів, – каже Трегуб. Генеральний Секретар НАКО запевняє, що його треба удосконалити у відповідності до принципів країн-членів НАТО. Зокрема, прописати критерії, за якими приймається рішення про засекречування.

НАКО працює над дослідженням та рекомендаціями, як збільшити прозорість та підзвітність сектору оборони і безпеки. Комітет готовий співпрацювати з депутатами та іншими учасниками процесу для того, щоб отримати вдосконалене законодавство. Воно має відповідати демократичним принципам НАТО та ЄС, та новому закону “Про Національну безпеку”, який прийняли 21 червня 2018.