У червні 2020 року народний депутат Михайло Волинець придбав трикімнатну квартиру в комплексі “Бульвар фонтанів” та оформив два паркомісця загальною вартістю понад 7 млн грн.

Понад 4 мільйони було вкладено з продажу колишнього житла на Подолі, а от відомості про інші 3 мільйони відсутні. Саме такої суми йому не вистачало для купівлі, зважаючи на розмір законних доходів депутата. У разі доведення прокурором такої різниці відповідач у змагальному процесі в порядку цивільного судочинства муситиме довести законність походження коштів, використаних для придбання квартири, інакше її може бути стягнуто в дохід держави.

Тому купівля квартири за безпідставно отримані гроші — незаконна.

Антикорсуд вже почав розгляд цієї справи. Тож Волинцю загрожує вилучення майна і повернення коштів у держбюджет. Це типовий приклад цивільної конфіскації — механізму, який передає повернення необґрунтовано набутих активів чиновників у дохід держави.

Нагадаємо, що Вищий антикорупційний суд вже розпочав розгляд справ цивільної конфіскації. Зокрема, Ілля Кива отримав позов про стягнення доходів, які він отримав від здачі в оренду жомової ями.

На думку прокуратури, депутат одержав 1,25 млн грн необґрунтованих активів від передачі в оренду жомової ями суб’єкту господарювання з ознаками фіктивності, хоча сам політик не є власником нерухомості.

Примітно, що одразу з початком розгляду цієї справи у ВАКС вигулькнула інша справа, пов’язана з жомовою ямою, а саме – позов Киви до Юлії Павелко, який був поданий у Лохвицький районний суд Полтавської області. На думку представників Киви, він є власником такої коштовної жомової ями з 2007 року, а Павелко незаконно її придбала. На сьогодні на цей актив накладено арешт.

Раніше ми вже писали про те, як працює механізм цивільної конфіскації. Що ж це таке, як функціонує та кого стосується — прочитати можна тут.