Верховна Рада готується розглянути законопроєкт №7198, який може запровадити відшкодування за зруйновану та пошкоджену внаслідок бойових дій житлову нерухомість. Transparency International Ukraine підтримує необхідність врегулювати це питання та наголошує на важливості врахувати рекомендації громадськості.

Наразі питання компенсацій за приватну власність, яку пошкодили під час війни, не врегульоване. Є лише окремі норми для постраждалих із Донецької та Луганської областей, тільки для знищеного майна та з обмеженням за сумою. Відшкодування будь-яких інших руйнувань у законодавстві поки що не передбачені.

Законопроєкт №7198 стосується компенсацій лише за житло — як-от квартири, приватні будинки, кімнати в гуртожитках — і лише для фізичних осіб. За спільне майно багатоквартирних будинків відшкодування зможуть отримати ОСББ, управителі, житлові кооперативи або особи, яких уповноважили співвласники таких будинків.

У поточному законопроєкті є три способи компенсації:

  • житловий сертифікат, яким можна буде оплатити придання житла — для власників зруйнованих квартир і будинків;
  • фінансування будівництва приватного будинку — для власників зруйнованих будинків;
  • саме виконання будівельних робіт та надання будматеріалів — для власників пошкоджених квартир.

Тобто вибирати, як саме отримати компенсацію, зможуть лише власники зруйнованих приватних будинків. 

Використати житловий сертифікат можна буде протягом 5 років з дати отримання. Його не можна подарувати чи продати. Аналогічно, протягом 5 років не можна буде продати чи подарувати саме житло, яке придбали за сертифікатом. 

“У нас є зауваження до законопроєкту, і водночас ми розуміємо, наскільки важливо його ухвалити. За попередніми оцінками КШЕ, збитки житлового фонду вже перевищили $52 млрд. При цьому, поки що в Україні немає механізму, як ці збитки відшкодовувати. Тому ми сподіваємося, що це питання врегулюють із врахуванням наших рекомендацій. Надалі буде важливо відстежувати недоліки і корупційні ризики і під час розробки підзаконних актів уряду”, — коментує заступник виконавчого директора TI Ukraine з питань реалізації інноваційних проєктів Іван Лахтіонов.

Transparency International Ukraine разом із коаліцією RISE Ukraine та представниками Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури обговорили рекомендації та нововведення законопроєкту. Серед них — дозвіл вибирати спосіб компенсації та витрачати її не лише на придбання чи будівництво житла, а й на його облаштування, врегулювання порядку формування та роботи комісій, що будуть ухвалювати рішення про надання відшкодування чи відмову в ньому. 

Детальніше про пропозиції законопроєкту №7198, наші рекомендації до нього та позицію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України  — в юридичному аналізі.