Для багатьох з нас цей рік був непростим і дуже суперечливим. Наприклад, попри сподівання та обіцянки, ми так і не отримали керівника САП та антикорупційну стратегію. Та й ОАСК за 2021 рік так і не був ліквідований, попри всі законодавчі ініціативи Президента. Проте, отримали зміни до закону про НАБУ та початок реформи органів суддівського самоврядування.

Нам є про що згадати і чим пишатися наприкінці 2021-го. Пригадаймо разом про ключові результати ТІ Україна:

  • Українська електронна система Prozorro.Продажі, до створення якої долучалась ТІ Україна, перемогли на Open Government Award-2021. Проєкт змагався в номінації OGP Impact Awards як такий, що змінює країну, підвищує якість життя в суспільстві та робить відкритими для громадян дії влади. 
  • Систему публічних закупівель Prozorro і систему громадського моніторингу публічних закупівель DOZORRO згадують серед позитивних прикладів у глобальній стратегії США щодо подолання корупції в усьому світі. 
  • Запустили DOZORRO.Sale спільнотуоб’єднання громадських організацій, яке буде стежити за обліком та використанням комунальної власності та допомагати місцевим радам впроваджувати ефективні практики з розпорядження майном громад.
  • Сприяли підвищенню прозорості та підзвітності влади, налагодженню діалогу між владою та громадою на онлайн-платформі “Прозорі міста”, до якої вже долучилися 43 міські ради та 46 громадських організацій. Методологію програми Transparent cities/Прозорі міста використали під час оцінки прозорості міст у Латвії та Норвегії.
  • Вперше презентували не один, а два рейтинги для міст – Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України та Рейтинг підзвітності 50 міст України. За результатами обох досліджень рівень підзвітності виявився вчетверо нижчим за рівень прозорості.
  • У рамках моніторингу Вищого антикорупційного суду презентували проміжне комплексне дослідження його роботи. За цей рік наші юристи промоніторили хід розгляду 128 проваджень та відвідали понад 750 судових засідань. 
  • Оперативно аналізували судові рішення та нові законопроєкти, які заходили в парламент — плюси та мінуси таких документів описали у більше ніж 20 юридичних аналізів, надавали рекомендації з покращення законодавства.
  • DOZORRO перевірили 7000 закупівель на наявність порушень та провели 25 навчань із використання публічного модуля аналітики. І це не тільки про кількагодинні тренінги, а й про кількаденні мінікурси. Проаналізували 20+ закупівельних законопроєктів — майже всі, які зареєстрували цьогоріч.
  • Моніторили доброчесність проведення конкурсів на посади керівників органів (проаналізували 60 кандидатів на різні посади категорії “А” (АРМА, БЕБ, САП). 
  • Презентували посібник для батьків “Як перевірити закупівлі школи” у рамках проєкту “Що купує твоя школа?”. Посібник допомагає швидко знайти найбільш ефективний спосіб для аналізу закупівель навчального закладу. І зовсім недавно додали до однойменної онлайн-мапи шкільних закупівель ще понад 2000 навчальних закладів. 
  • Разом з НАБУ та Міністерством цифрової трансформації ми презентували освітній серіал “Від заяви до вироку”, який розповідає про особливості роботи Національного антикорупційного бюро. Це спеціальний освітній курс, який все ще можна пройти за посиланням: https://bit.ly/vid_zayvu_do_vyroku
  • Ми передали портал звітності підприємств ProZvit державі. Це вже четвертий цифровий продукт, яким наша організація поділилася з українцями. Портал Prozvit дає змогу ознайомитися з базовою статистикою кількості державних підприємств та їхніми фінансовими результатами. 

Дякуємо усім, хто причетний до цих важливих подій і made it happen. Як і в будь-якій справі, ми  добре розуміємо, що головне — це люди, які з нами втілюють зміни й рухають країну в краще майбутнє. І нам з цим дуже пощастило.

Але далі — більше! ТІ Україна продовжує робити все можливе для протидії корупції в Україні. І впевнені, що за рік наша команда поділиться ще більшою кількістю нових перемог.