Уже втретє НАЗК оголошує тендер на закупівлю послуг з аудиту реєстру електронних декларацій. 23 лютого 2018 року в системі ProZorro Агентство почало чергову процедуру «Відкритих торгів».

Transparency International Україна наголошує, що нова закупівля вкотре проводиться на умовах, які порушують тендерне законодавство. НАЗК проігнорувало всі рекомендації та застереження, які розробила та раніше публічно озвучила ТІ Україна.

Зокрема, експерти з публічних закупівель Transparency International Україна звертали увагу на такі проблемні пункти умов тендеру:

«…Учасник повинен мати створені умови для роботи зі службовою інформацією…».

У вимозі згадується постанова, що посилається на акти Держспецзв’язку. Відповідно, є ймовірність, що учасники без доступу до держтаємниці і які не мають експертного висновку від цієї установи не зможуть взяти участь у цих торгах. Доцільно уточнити вимоги та за необхідності передбачити, щоб переможець міг необхідні документи після завершення тендеру. Крім того, варто визначити чіткий перелік документів, що вимагаються від учасників.

«Учасник має застосовувати виключно ліцензійне та дослідницьке програмне забезпечення з підтвердженою відповідністю (сертифікат відповідності або експертний висновок)».

Цей пункт потребує уточнення, однак наявність у ній «експертного висновку» може значно обмежити конкуренцію через проведення експертизи Держспецзв’язком.

«інформаційна довідка… щодо досвіду на ринку телекомунікаційних послуг України та у сфері створення/адміністрування розподілених баз даних не менш ніж 5 років».

Вимога є дискримінаційною і порушує рівність вітчизняних та іноземних учасників, передбаченою законодавством про публічні закупівлі.

Крім того, в умовах закупівлі є можливість конкретизації (доповнення) умов проекту Договору при його підписанні з переможцем. Це порушує ЗУ «Про публічні закупівлі», оскільки умови договору не можна корегувати під час його підписання. Договір з переможцем треба укладати відповідно до проекту договору, який міститься у складі тендерної документації.

У відповідь на ці пропозиції НАЗК відреагувало емоційною заявою. Агентство заявило, що у разі врахування рекомендацій ТІ Україна аудит буде проводитися «аматорами, дешево та з-за кордону».

Оскільки НАЗК вкотре не спромоглося оголосити закупівлю без порушення законодавства і продемонструвало нерозуміння експертних зауважень, вважаємо, це є свідченням некомпетентності керівництва цього органу. І черговим доказом того, що Агентство потребує повного перезапуску, а не окремих спроб виправити помилки його посадовців.

Контакт для медіа: Олександр Аргат, керівник департаменту комунікації Transparency International Україна

м.т. 093 844 24 81

e-mail: [email protected]

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз