9 вересня Голова НАЗК Олександр Новіков на засіданні Кабінету Міністрів презентував проєкт Антикорупційної стратегії на 2020-2024 роки, розроблений за результатами попередніх публічних обговорень. 

Голова НАЗК пояснив міністрам визначення 8 пріоритетів у проєкті нової стратегії: суд, прокуратура, поліція; державне регулювання економіки; державний та приватний сектори економіки; податки та митниця; будівництво, земля, інфраструктура; сектор оборони; охорона здоров’я та соціальний захист; система запобігання і протидії корупції.

Також Новіков озвучив 5 головних принципів стратегії: оптимізація функцій державних органів; цифрова трансформація та відкриті дані; зручні законні сервіси; нетерпимість до корупції серед громадян і невідворотність покарання.

Трансперенсі Інтернешнл Україна долучалась до розробки цього стратегічно важливого документу. Ми не лише співорганізували два публічних обговорення стратегії, але й сформулювали низку пропозицій. НАЗК пообіцяло оприлюднити до 15 вересня аналіз цих та інших рекомендацій. Ми матимемо унікальну нагоду побачити, як саме вони були враховані Агентством. Публікація такого величезного документа з аналізом ~1000 отриманих пропозицій стане безпрецедентним кроком прозорості, який заслуговує на підтримку і наслідування”, — зазначив юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко

Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що уряд бере три дні задля завершального опрацювання проєкту Антикорупційної стратегії та після цього ухвалить рішення.

Опісля рішення Кабміну документ буде спрямовано до Верховної Ради. Очільник НАЗК сподівається, що парламент ухвалить Стратегію вже у вересні, а уряд підтримає Державну програму з її виконання до грудня 2020 року.

Про плюси і мінуси попереднього варіанту Антикорупційної стратегії можна прочитати в аналітиці Олександра Калітенка.