Національне агентство з питань запобігання корупції дослідить ймовірність конфлікту інтересів у кроках депутатів Верховної Ради України, які хотіли ініціювати провадження щодо «неконституційності» Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Серед них – Ярослав Дубневич, Борислав Розенблат, Дмитро Святаш.

Наприкінці вересня українське представництво міжнародної антикорупційної мережі Transparency International звернулося до НАЗК стосовно порушення народними депутатами Дубневичем, Святашем, Розенблатом вимог ЗУ «Про запобігання корупції» щодо конфлікту інтересів. Вони були серед тих 56 народних обранців Відродження, Опозиційного блоку та БПП, які намагалися довести неконституційність окремих положень закону про АРМА.

Днями ТІ Україна отримала лист від НАЗК із підтвердження, що відомство перевірить факти звернення й у результаті визначить наявність чи відсутність ознак порушень законодавства.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(329) "Днями ТІ Україна отримала лист від НАЗК із підтвердження, що відомство перевірить факти звернення й у результаті визначить наявність чи відсутність ознак порушень законодавства." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Днями ТІ Україна отримала лист від НАЗК із підтвердження, що відомство перевірить факти звернення й у результаті визначить наявність чи відсутність ознак порушень законодавства.

Деякі з народних депутатів були особисто зацікавлені у блокуванні роботи АРМА. Адже їхнє майно або вже перебуває в управлінні Агентства, або може опинитися там найближчим часом. Зокрема, дві теплоелектроцентралі, які належать Ярославові Дубневичу з братом Богданом і завдяки яким державі завдано шкоди на 1,5 млрд грн, передані АРМА влітку 2018 року.

Проте Конституційний суд відмовив народним депутатам у відкритті провадження.

Більше про подання народних депутатів можна прочитати в блозі Катерини Риженко «Конституційний абсурд. Як депутати згадали про АРМА?»

 

Довідка. Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено – Агентство з розшуку та менеджменту активів або АРМА)  є центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, уповноваженим на формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, які можуть бути арештовані у кримінальному провадженні, а також  управління активами, які арештовані у кримінальному провадженні. Національне агентство створено за аналогом установ з повернення та управління активами, які успішно функціонують у державах-членах ЄС відповідно до рішення Ради Європейського Союзу № 2007/845/JHA від 06 грудня 2007 року та інших актів права ЄС.

 

Ця публікація була підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. ЇЇ зміст є відповідальністю виключно Transparency International Україна і необов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(327) "Деякі з народних депутатів були особисто зацікавлені у блокуванні роботи АРМА. Адже їхнє майно або вже перебуває в управлінні Агентства, або може опинитися там найближчим часом. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Деякі з народних депутатів були особисто зацікавлені у блокуванні роботи АРМА. Адже їхнє майно або вже перебуває в управлінні Агентства, або може опинитися там найближчим часом.