Тендер на аудит системи електронного декларування, який проводить Національне агентство з питань запобігання корупції, містить дискримінаційні умови, а документація виписана під наближені до СБУ компанії.

Про це 4 грудня під час прес-конференції заявили представники громадських організацій: Громадського люстраційного комітету, Transparency International Україна, Центру протидії корупції та Реанімаційного пакету реформ.

Антикорупціонери вважають, що НАЗК збирається обрати заздалегідь узгоджених аудиторів, завданням яких є знищити Реєстр і позбутися електронних декларацій.
За словами експертів, 27 листопада НАЗК у терміновому порядку оголосило тендер на проведення аудиту системи е-декларування, умови якого, на їхню думку, свідчать про “намір влади отримати заздалегідь визначений висновок та легітимізувати рішення про зупинку роботи системи е-декларування, та навіть делегітимізацію вже оприлюднених в ній декларацій”.

За словами юриста Transparency International Україна Максима Костецького, умови тендеру є дискримінаційними та містять ознаки корупції. «Іноземним компаніям заборонено брати участь у тендері. За його умовами, учасники мають мати доступ до державної таємниці, а це — визначене  СБУ коло компаній. На подання тендерних пропозицій надається менше тижня”, — говорить про всі про порушення процедури закупівлі Костецький.

Такі умови, каже юрист, суттєво обмежують коло учасників тендеру, що ставить під питання незалежність аудиторів та неупередженість результатів аудиту. За законом, доступ до державної таємниці надає виключно Служба безпеки України. Отже, говорять активісти, “обирати аудитора будуть фактично в СБУ, а не в НАЗК”.

Юрист Костецький звертає увагу на те, що в НАЗК умисно оцінили вартість аудиту у 199 тисяч гривень, адже це — допорогова закупівля і на неї сповна не поширюються вимоги закону про публічні закупівлі.

Незалежної експертизи активісти вимагали ще з початку року, пояснює Голова Ради ГО “Громадський люстраційний комітет” Олександра Дрік. “Ми вимагали незалежного аудиту аби поставити крапку у маніпуляціях з якістю програмного забезпечення, яке після передачі від міжнародних донорів до НАЗК було повністю переписане підконтрольним СБУ підприємством “Держспецзв’язок”. Натомість, замість чесного висновку можемо отримати заздалегідь написаний на Банковій вердикт про непридатність системи е-декларацій. Це може бути використано як підстава для того, щоб вимкнути Реєстр декларацій і почати створювати новий, який ніколи не створять”, — упевнена Дрік.

“Останній рік триває дискредитаційна кампанія системи е-декларування, завданням якої є переконати суспільство в тому, що система погана і треба створювати нову, вартістю у десятки мільйонів гривень. Це може зайняти роки і позбавить правоохоронні органи можливості використовувати електронні декларації у розслідуванні незаконного збагачення високопосадовців. Саме тому потрібна незалежна експертиза системи”, — пояснює Дрік. На думку активістів, фахова і неупереджена оцінка можлива лише за участі іноземних експертів, яким можна довіряти; але вони не допущені навіть до участі у тендері. Саме тому, вважає Дрік, тендер НАЗК має бути скасований і оголошено новий — без дискримінаційних вимог.

Учасники брифінгу зазначили, що ще влітку за дорученням Прем’єр-міністра НАЗК прийняло рішення про аудит системи, провести який мали разом з міжнародними партнерами України. Однак адміністратор Реєстру — «підконтрольний» СБУ Держспецзв’язок — відмовився надавати доступ іноземним експертам.
Натомість, НАЗК оголосили непрозорий тендер, поспішність та дискримінаційні умови для учасників якого вказують на те, що аудит не буде незалежним, а його мета — дати упереджений висновок.

За словами Анастасії Красносільської, юриста Центру протидії корупції, у разі висновку аудиторів про непридатність або незахищеність системи е-декларування, під загрозою опиняться всі розслідування щодо уже поданих декларацій.

“Фактично, після цього жодного чиновника чи політика не можна буде притягти до відповідальності за виявлені через декларацію незаконні статки. Наразі лише НАБУ розслідує більше 80 справ щодо незаконного збагачення чи брехні в деклараціях, оголошено дві підозри. Після негативного висновку аудиту більшість цих справ не матиме перспективи, а Бюро забракне механізмів для розслідування незаконного збагачення або брехні в деклараціях” — зазначила Красносільска.

За словами головного експерта Антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ Олександра Лємєнова, РПР офіційно звернувся до Голови НАЗК Наталії Корчак з вимогою скасувати оголошений тендер і забезпечити проведення незалежної та професійної експертизи системи е-декларування за участі міжнародних експертів.

За додатковою інформацією звертайтесь: [email protected], +38 (050) 310 57 08