Національне агентство з питань запобігання корупції вже розпочало повну перевірку декларацій 88 посадовців за загальним порядком з урахуванням особливостей закону щодо суддів. 

НАЗК розпочало перевірку чиновників, посадовців і… суддів. У Нацагентстві не стали орієнтуватись на трактування Вищої ради правосуддя, де говорили, що погодження порядку перевірок декларацій суддів з ними обов’язкове. А також не стали чекати закінчення хвилі подачі щорічних декларацій. Саме так, як радила організувати роботу ТІ Україна.

Нагадаємо, у жовтні 2020 КСУ своїм рішенням скасував більшу частину повноважень НАЗК. Тому було розроблено та ухвалено Закон України № 1079-ІХ, яким частково відновили повноваження НАЗК із певними особливостями їхнього здійснення щодо суддів та суддів КСУ.

 

Серед посадовців, чиї декларації перевірятимуть:

– міністри;

– їхні заступники; 

– народні депутати;

– судді вищих судів.

 

Притягнути до кримінальної відповідальності за умисне декларування недостовірних відомостей можливо лише тих осіб, які вказали такі відомості в декларації за 2020 рік. Якщо це стосується декларацій за попередні роки або якщо посадовці взагалі не подали декларації, їх можливо притягнути лише до адміністративної відповідальності

Такі наслідки жовтневого рішення Конституційного суду.