Національне агентство з питань запобігання корупції запустило Єдиний державний реєстр звітності політичних партій POLITDATA. З 16 липня реєстр працює в тестовому режимі. Його розробка була передбачена ЗУ “Про політичні партії”.

На сайті реєстру у відкритому доступі будуть фінансові дані політичних партій, які функціонують в Україні. Такий портал має спростити процес подання звітності політпартій та доступ до цієї інформації громадян. З іншого боку, аналітики НАЗК зможуть ефективніше виявляти порушення та працювати з даними й менше витрачати часу на аналіз паперових звітів.

Раніше такі звіти політичні партії подавали у паперовому форматі та на електронному носії, наприклад, на флешці. А громадяни могли переглянути відскановані документи, в яких потрібну інформацію про кошти партій знайти складно.

Після відгуків політичних партій про роботу з сайтом НАЗК анонсує дату впровадження реєстру в експлуатацію. Звіти за І та ІІ квартал НАЗК прийматиме у паперовому вигляді.

Нагадаємо, прозорість фінансування партій та ефективність систем запобігання політичної корупції — це одна з рекомендацій Transparency International Ukraine для покращення показника України в Індексі сприйняття корупції. Зокрема, у 2020 році ТІ Україна рекомендувала оптимізувати процедури, пов’язані з поданням партіями фінансової звітності, підвищити ефективність державного контролю та юридичної відповідальності за дотриманням законодавства про фінансування партій.

Довідка

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції.

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи Prozorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.