Transparency International Ukraine закликає не підтримувати зміни в закон “Про оренду державного та комунального майна”, які скасовують рівні правила гри та провокують корупційні рішення чиновників.

У середу, 13 травня Верховна Рада планує розглянути законопроєкт 3377, який вилучить з-під дії закону “Про оренду державного та комунального майна” закладів культури. Така ініціатива захована серед інших нововведень, які стосуються державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу під час пандемії Covid-19. 

Подібні рішення призведуть до неефективного розпорядження майном держави та територіальних громад, а відсутність конкуренції до втрат надходжень від оренди. Так, наприклад, чиновники зможуть здати в оренду приміщення філармонії чи цирку без конкурентного відбору через закриту процедуру за заниженою вартістю. 

Утім пропоновані зміни не лише збільшать діру у бюджетах різних рівнів. Оренда майна закладів культури залишиться поза правовим регулюванням взагалі, що спровокує високі корупційні ризики. Адже жодного альтернативного механізму унормування оренди майна закладів культури не існуватиме.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(341) "Пропоновані зміни не лише збільшать діру у бюджетах різних рівнів. Оренда майна закладів культури залишиться поза правовим регулюванням взагалі, що спровокує високі корупційні ризики. " ["quote_author"]=> string(0) "" }

Пропоновані зміни не лише збільшать діру у бюджетах різних рівнів. Оренда майна закладів культури залишиться поза правовим регулюванням взагалі, що спровокує високі корупційні ризики.

Наприкінці минулого року депутати підтримали нові правила передачі майна в оренду у відкритій онлайн системі через процедуру електронного аукціону. Ідеться про максимальну прозорість усіх процесів: від оприлюднення списку вакантного майна і проведення відбору орендаря на аукціонах до оприлюднення договорів оренди.

Законопроєкт 3377 спричинить недоотримання бюджетних коштів, високі корупційні ризики та непрозорість у використанні державного та комунального майна. Transparency International Ukraine закликає парламентарів не підтримувати таку ініціативу та відправити документ на доопрацювання комітетом.