9 лютого Кабінет Міністрів попередньо визначив кандидатів у комісію з обрання Директора Національного антикорупційного бюро. Три претенденти були запропоновані Міністерством внутрішніх справ, Мін’юстом та Мінекономіки для обговорення та голосування. Три — делеговані міжнародними партнерами.

Згідно із законом “Про НАБУ” члени конкурсної комісії повинні мати бездоганну ділову репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет, а також досвід роботи у сфері правоохоронної або антикорупційної діяльності не менше п’яти років. 

ТІ Україна проаналізувала кандидатів і виявила, що делеговані міністерствами мають сумнівну репутацію та брак досвіду для роботи в комісії.

Кирило Вікторович Легких, завідувач кафедри кримінального процесу Академії адвокатури України. 

У 2018 році Легких подавався на посаду судді Вищого антикорупційного суду. Громадські організації визнали його недоброчесним

До кандидата були питання щодо його декларацій, зазначених та незазначених в них житлових приміщень і гаражів. Згідно з декларацією за 2017 рік, його зареєстроване місце проживання у Полтаві, а фактичне — у Києві. Проте майнові права на жодні житлові об’єкти у Полтаві кандидат на момент участі у конкурсі ВАКС не декларував.

Легких пройшов практично всі етапи відбору, і ВККС підтвердила його здатність здійснювати правосуддя у Вищому антикорупційному суді. Утім кандидату не вистачило балів.

За даними ЗМІ, серед клієнтів Легких зазначена Мар’яна Гречанюк, одна з фігуранток у “газовій справі” Онищенка, яку розслідувало НАБУ, а тепер розглядає Вищий антикорупційний суд. 

Микола Петрович Кучерявенко, перший проректор Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, член Науково-експертної ради при НАЗК.

У 2018 році Нацполіція щодо Кучерявенка склала протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, які він оскаржив у суді. Ідеться про невнесення у декларацію суттєвих змін у майновому стані.

По одному суд визнав протиправними дії по збору інформації НПУ. В іншому судовому засіданні адміністративна справа була закрита через спливання строку. Потім  апеляція рішення першої інстанції змінила і закрила за відсутність складу  адмінправопорушення. 

Олексій Сергійович Савчук, керуючий партнер адвокатського об’єднання “Ассирія”. 

У 2018 році під час проведення обшуку приміщення, що належить “Ассирії”, було виявлено та вилучено 70,7 тисяч доларів. Відповідно до відомостей, на активи було накладено арешт.

Окрім питань до бездоганної ділової репутації та моральних якостей кандидатів, організація не знайшла у відкритих джерелах свідчень достатнього досвіду у сфері правоохоронної або антикорупційної діяльності у двох з трьох кандидатів. Якщо офіційні документи кандидатів підтвердять аналітику, це вважатиметься  порушенням вимог чинного законодавства.

Конкурсна комісія повинна складатися з доброчесних, незалежних і професійних експертів.

Нагадаємо, що представниками від міжнародних партнерів до комісії делеговані: ексстарша спецагентка ФБР у відділі протидії міжнародній корупції Карен Грінавей, голова Робочої групи OECD з питань хабарництва Драго Кос, ексдиректор департаменту національної безпеки Литви Повілас Малакаускас.