НедоВдосконалили: парламент залишив більшість пунктів “поправки Лозового” чинними й пообіцяв “комплексний законопроєкт”. Водночас дали НАБУ та ДБР право на “прослуховування”

Верховна Рада закінчила голосувати за законопроєкт №1009, що мав удосконалити Кримінальний процесуальний кодекс. Що маємо?

Найважливіші зміни, яких чекали: можливість «прослуховування» для НАБУ, скасування поправки Лозового, скасування положень, які встановлюють особливий порядок проведення слідчих дій щодо народних депутатів (депутатська недоторканість).

Депутати скасували лише один пункт із “поправки Лозового” – фактичні монополії на проведення експертизи. Решту поставили “на паузу”, обіцяючи комплексний законопроєкт зі змін КПК.

Transparency International Ukraine неодноразово наголошувала на потенційних небезпеках положень про порядок обчислення строків досудового розслідування та можливість оскарження повідомлення про підозру. Утім…

Але є й нібито позитиви 

НАБУ та ДБР отримали право на незалежне прослуховування. І ризиковану фразу “в порядку, встановленому законодавством” не підтримали. Хоча комітет рекомендував ухвалити текст саме у такому вигляді. На думку ТІ Україна, таке формулювання залишало місце для маневрів багатьом зацікавленим сторонам.

P.S. Ще з положень проєкту забрали зміни в КПК та закон про статус народного депутата, якими мали «розблокувати» можливість вчиняти слідчі дії щодо народних депутатів без дозволу ВРУ.

Детальніше про законопроєкт читайте в розділі “юридичний аналіз

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(331) "Депутати скасували лише один пункт із "поправки Лозового" - фактичні монополії на проведення експертизи. Решту поставили “на паузу”, обіцяючи комплексний законопроєкт зі змін КПК." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Депутати скасували лише один пункт із "поправки Лозового" - фактичні монополії на проведення експертизи. Решту поставили “на паузу”, обіцяючи комплексний законопроєкт зі змін КПК.

Довідково

Трансперенсі Інтернешнл Україна – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції. 

ТІ Україна адмініструвала та передала державі системи ProZorro, ProZorro.Продажі та eHealth. Також наш інноваційно-експертний центр впровадив Рейтинг прозорості міст і розбудовує спільноту DOZORRO для контролю за публічними закупівлями.

Контакти для медіа: Олеся Коваль, [email protected], 093-808-82-78.