17 балів зі 100. Саме стільки Пирятин отримав за прозорість місцевої влади. Якби місто брало участь у рейтингу прозорості міст України, воно би опинилося в останній десятці. Такими є результати дослідження прозорості Пирятину, яке провели активісти міста з групи «Пирятинські ініціативи». Воно було проведене за методологією українського представництва міжнародної антикорупційної мережі Transparency International. Місто не увійшло у сотню найбільших, тому не брало участь у рейтингу прозорості 100 міст України.

На сьогоднішній день в Україні відбувається процес децентралізації, місцева влада отримує більше повноважень, а бюджети стають більш незалежними. Тому команда проекту «Розбудова прозорості в містах України» працює над розвитком механізмів громадського контролю влади і надає рекомендації для представників місцевої влади щодо збільшення підзвітності. Саме тому ТІ Україна вирішила підтримати активістів Пирятина та допомогти їм виміряти прозорість рідного міста.

Найвищий бал отримала сфера доступу та участі в Пирятині – 4,9. Також порівняно прозорою виявилася сфера землекористування – 3 бали. Решта сфер продемонстрували не надто високі бали. А 0 за прозорість отримали аж чотири сфери відповідальності влади: комунальне майно, соціальні послуги, фінансова та матеріальна допомога та житлова політика. Це означає, що жителі абсолютно не отримують інформацію про ці сфери життя міста, а влада не підзвітна та закрита.

«Великим позитивом є бажання активістів Пирятина виміряти прозорість їхнього рідного міста. Це перший крок до покращення ситуації в ньому. Ми закликаємо інші міста, які не ввійшли в рейтинг, брати приклад з Пирятина, рахувати свої результати та покращувати їх», – каже керівниця напрямку «Прозорі міста» в Тransparency International Україна Катерина Цибенко.

«Виміряти результати Пирятину нас стимулювало бажання дізнатися про реальний стан прозорості міста та підзвітності влади. Я не плекав великих надій, але все одно був здивований таким низьким результатом», – керівник групи «Пирятинські ініціативи» Богдан Бондаренко.

ТІ Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України і активно мотивувати громадян на містах домагатися підзвітності влади, а представників місцевого самоврядування – бути більш прозорими. Адже відкритість та прозорість є основними умовами для зменшення рівня корупції.

Контакт для медіа: Катерина Цибенко, керівник напрямку «Прозорі міста» в Transparency International Україна

[email protected]

+38 098 231 08 81

 

Transparency International Україна є представництвом глобальної антикорупційної мережі Transparency International, що працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: знизити рівень корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності та доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше www.ti-ukraine.org

Завантажити прес-реліз