Трансперенсі Інтернешнл Україна оприлюднила результати дослідження «Нецінові критерії в Prozorro: за що держава готова платити більше»

Нецінові критерії — це функціонал Prozorro, що дозволяє при виборі переможця конкурентної закупівлі брати до уваги не тільки ціну. Тобто замовники можуть самостійно вирішити, за що готові платити більше. 

«Існує міф, що у Prozorro все і завжди вирішує ціна. Нецінові критерії — те, що не дає цьому міфу стати реальністю. Це механізм, який дозволяє при виборі переможця керуватися й іншими критеріями, зокрема якісними», — пояснює координатор проєктів досліджень ТІ Україна Артем Давиденко.

Однак дослідження ТІ Україна свідчить, що замовники все рідше використовують нецінові критерії у своїх закупівлях. Нова редакція Закону «Про публічні закупівлі» не змогла змінити цей тренд.

Із початку 2017 року до 30 листопада 2020 замовники використали нецінові критерії лише у 0,7 % лотів, у яких їх можна було використати. 

Серед причин такої ситуації дослідники виокремили те, що не всі замовники і учасники розуміють, як нецінові критерії працюють. Водночас немає єдиного підходу у судовій практиці і рішеннях Колегії АМКУ стосовно нецінових, також немає їх вичерпного переліку.

«Нецінові критерії — це дуже корисний інструмент, яким, на жаль, користуються все рідше. Це потрібно виправляти. Ми виявили головні причини цієї ситуації і пропонуємо тепер разом розробити вирішення проблеми», — резюмує директор Програми інноваційних проєктів ТІ Україна Іван Лахтіонов.

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(381) "Нецінові критерії — це дуже корисний інструмент, яким, на жаль, користуються все рідше. Це потрібно виправляти. Ми виявили головні причини цієї ситуації і пропонуємо тепер разом розробити вирішення проблеми." ["quote_author"]=> string(27) "Іван Лахтіонов" }

Нецінові критерії — це дуже корисний інструмент, яким, на жаль, користуються все рідше. Це потрібно виправляти. Ми виявили головні причини цієї ситуації і пропонуємо тепер разом розробити вирішення проблеми.

Іван Лахтіонов