24 січня 2022 року Комісія з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочала роботу задля встановлення якості та результативності діяльності Агентства за 2020-2021 роки.

Комісія складається з трьох міжнародних експертів, призначених Кабінетом Міністрів 10 листопада 2021 року на основі пропозицій проєктів міжнародної антикорупційної технічної допомоги. До її складу входять:

  • Джозеф Генглоф (США) – експерт з питань розкриття фінансової ‌ інформації ‌держслужбовцями, захисту прав викривачів та фінансування політичних партій ‌ та інших відповідних сфер Групи держав проти корупції ‌(GRECO);
  • Діана Курпнієце (Латвія) – старша консультантка PricewaterhouseCoopers у Латвії. Експертка-консультантка GRECO та ОЕСD з питань запобігання корупції, доброчесності та підзвітності, фінансування політичних партій та лобізму. У минулому – виконавча директорка Transparency International Латвія;
  • Лаура Стефан (Румунія) – міжнародна експертка з питань антикорупційної реформи для Єврокомісії, МВФ, Світового банку, Програми розвитку ООН, ОЕСD, а також інших міжнародних донорів. Була директоркою у Міністерстві юстиції Румунії. Експертка і оцінювачка GRECO у чергових раундах оцінки. 

Під час першого візиту в Україну з 24 по 28 січня 2022 року члени комісії зустрінуться з керівництвом та співробітниками НАЗК, НАБУ, представниками Верховної Ради та Кабінету Міністрів, Громадської ради при НАЗК, громадських організацій та іншими стейкхолдерами.

2022 рік стане першим роком незалежної оцінки НАЗК. Зовнішній аудит — це  комплексна оцінка роботи органу та один із запобіжників можливої неефективності та зловживань з боку керівництва НАЗК. Іншими двома засобами контролю є спеціальний аудит всіх фінансових операцій Рахунковою палатою та контроль діяльності Нацагентства Громадською радою. 

Оцінка Комісії ефективності НАЗК буде завершена у червні, за результатами якої буде оприлюднено звіт на сайті Кабінету Міністрів. 

array(3) { ["quote_image"]=> bool(false) ["quote_text"]=> string(261) "Зовнішній аудит — це  комплексна оцінка роботи органу та один із запобіжників можливої неефективності та зловживань з боку керівництва НАЗК." ["quote_author"]=> string(0) "" }

Зовнішній аудит — це  комплексна оцінка роботи органу та один із запобіжників можливої неефективності та зловживань з боку керівництва НАЗК.